Ουκρανία: Η σκληρή μάχη για την Κρεμίννα, μία πόλη-κλειδί στα ανατολικά

Ουκρανία: Η σκληρή μάχη για την Κρεμίννα, μία πόλη-κλειδί στα ανατολικά

Οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζουν πιο κοντά σε μια πόλη-κλειδί στα ανατολικά

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νίκη που διαθέτει τη δυναμική να αλλάξει την πορεία του πολέμου σκοπεύουν να πετύχουν οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς πλησιάζουν πιο κοντά στην Κρεμίννα, μια πόλη στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, αυτή η εξέλιξη συνιστά μια περαιτέρω ένδειξη ότι στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Λουγκάνσκ όλα παραμένουν ανοιχτά όσο αφορά στην έκβαση τους στο πεδίο της μάχης.

Η περιοχή είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατεχόμενη από τη Ρωσία.

«Η κατάσταση εκεί είναι δύσκολη, οξεία», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την Κρεμίννα και άλλες περιοχές στο Ντονμπάς, στην ομιλία του προς τον ουκρανικό λαό αργά το βράδυ της Δευτέρας. «Οι κατακτητές χρησιμοποιούν όλους τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους -και αυτοί είναι σημαντικοί πόροι- για να αποσπάσουν τουλάχιστον κάποια νίκη», πρόσθεσε. 

Την Τρίτη, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι, δήλωσε: «Οι Ρώσοι καταλαβαίνουν ότι αν χάσουν την Κρεμίννα, ολόκληρη η γραμμή άμυνάς τους θα πέσει».

Μια μέρα νωρίτερα, ο κ. Χαϊντάι είπε ότι, ως απάντηση στη στρατιωτική πίεση, μέρος της ρωσικής διοίκησης στην πόλη είχε αποσυρθεί στην πόλη Ρουμπίζνιε, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, αν και δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί ο ισχυρισμός. 

Η ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Κρεμίννας ξεκίνησε το φθινόπωρο, περίπου την εποχή που οι δυνάμεις της ανακατέλαβαν την πόλη Λίμαν, στο Ντόνετσκ, στο τέλος μιας επίθεσης στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, που οδήγησε τις ρωσικές δυνάμεις πίσω προς τα σύνορα της χώρας τους.

Έκτοτε, έχουν δοθεί μια σειρά από μάχες για την κατάληψη αυτοκινητόδρομων και μικρών οικισμών γύρω από την Κρεμίννα και βορειοδυτικά, στην πόλη Σβάτοβε. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτά τα μέρη στις αρχές της εισβολής τους στην Ουκρανία.

Η ανακατάληψη των δύο πόλεων, και μιας τρίτης, του Σταρομπίλσκ, θα μπορούσε να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίσουν την προέλασή τους προς τα ρωσικά σύνορα και να πάρουν πίσω περισσότερα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα. Θα έδινε επίσης στην Ουκρανία τον έλεγχο ενός τριγώνου δρόμων που παρέχουν πρόσβαση σε δύο μεγαλύτερες πόλεις πιο νότια, το Σιεβιεροντονέτσκ και το Λισυτσάνσκ, που έπεσαν στα χέρια της Ρωσίας το καλοκαίρι.   

Περιφερειακοί αξιωματούχοι είπαν ότι η αντεπίθεση επικεντρώνεται σε μεγαλύτερες πόλεις, αν και ο κ. Ζελένσκι έχει επανειλημμένα πει ότι η Ουκρανία θέλει να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

Δεν υπήρξε καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση των εξελίξεων στο πεδίο της μάχης, αλλά ο Βιτάλι Κισελιόφ, ανώτερος αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας από τη Ρωσία «αυτονομιστικής δημοκρατίας στο Λουγκάνσκ», δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα ότι η κατάσταση γύρω από την Κρεμίννα και το Σβατόβε παραμένει «πολύ τεταμένη».

Το Λουγκάνσκ είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα προσάρτησε παράνομα τον Σεπτέμβριο. Στη Χερσώνα, ένα χτύπημα του ρωσικού πυροβολικού κατέστρεψε μια κρίσιμη εγκατάσταση υποδομής, ένα νηπιαγωγείο και έναν σταθμό επείγουσας ιατρικής βοήθειας, αν και δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατασκευάσει μια σειρά από αμυντικά φράγματα κοντά στην Κρεμίννα και σε άλλα μέρη. Έχουν επίσης αποκόψει τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό Seversky Donets που διασχίζει το βόρειο Λουγκάνσκ, ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση της επαρχίας.   

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι αφού έχασε την Χερσώνα και υπέστη άλλες ήττες, η Ρωσία συγκέντρωνε τις δυνάμεις της στο βόρειο Λουγκάνσκ για μια επίθεση που θα είχε ως στόχο να επεκτείνει τον έλεγχό της στην περιοχή και στη συνέχεια να ωθήσει τις δυνάμεις της προς την επαρχία του Χαρκόβου. 

Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε το ινστιτούτο, η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στην μετακίνηση των στρατευμάτων της για την υπεράσπιση της Κρεμίννας και του Σβάτοβε έναντι των επιχειρήσεων σε άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής του Ντονμπάς.

Το ινστιτούτο επικαλέστηκε αναφορές του ουκρανικού στρατού για αυξημένες ρωσικές μετακινήσεις στρατευμάτων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην περιοχή. Σημειώνει, ωστόσο, ότι μία ρωσική επιτυχία βραχυπρόθεσμα φαινόταν απίθανη δεδομένου του δύσκολου εδάφους και των «πολύ περιορισμένων» επιθετικών δυνατοτήτων της Μόσχας. 

Πηγή: New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT