Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν υποχρεωτική τη διενέργεια τεστ για την Covid από Κινέζους τουρίστες, μετά την επιβολή του εν λόγω μέτρου και από την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και την Ινδία.
Έπειτα από περίπου τρία χρόνια υιοθέτησης αυστηρών περιορισμών, η Κίνα θα επιτρέπει από τις 8 Ιανουαρίου στους πολίτες να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ευκολία. Ταυτόχρονα, όμως, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση των κρουσμάτων της Covid, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε κάποια κράτη.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο δήλωσε ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα πρέπει να επιβάλλονται εντός του πλαισίου της επιστήμης και κατηγόρησε κάποιες χώρες ότι υπερβάλλουν για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Πόσα κρούσματα καταγράφονται στην Κίνα;
Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η Κίνα έκανε γνωστό ότι θα προβεί σε ελάφρυνση των περιορισμών στις μετακινήσεις από και προς τη χώρα.
Ειδικότερα, από τις 8 Ιανουαρίου, δεν θα είναι πια υποχρεωτική η καραντίνα για ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κίνα, σύμφωνα με τις αρχές. Μετά τις εν λόγω ανακοινώσεις, παρατηρήθηκε αύξηση των μετακινήσεων, με αποτέλεσμα κάποιες χώρες να προβούν σε μετατροπή των ισχυόντων κανονισμών τους.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι από τις 5 Ιανουαρίου, όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid για να εισέλθουν στη χώρα, προκειμένου να «επιβραδυνθεί η εξάπλωση» του ιού.
Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι οι επιβάτες πτήσεων, θα πρέπει να έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ για την Covid τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την αναχώρηση. Σημειώνεται επίσης ότι όσοι εντοπίζονται θετικοί περισσότερες από δέκα ημέρες πριν από την πτήση, θα μπορούν να έχουν πιστοποιητικό νόσησης από Covid αντί για αρνητικό τεστ.
Τα μέτρα αφορούν άτομα που ταξιδεύουν μέσω μιας τρίτης χώρας καθώς και σε επιβάτες που επιβιβάζονται σε πτήσεις με ανταπόκριση στις ΗΠΑ, τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση» και «θα προσαρμόζει την προσέγγισή του», ανάλογα με τις ανάγκες.
Επιπλέον, το υπουργείο κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν παρέχει επαρκή και ξεκάθαρα στοιχεία για την Covid, κάτι που – όπως ανέφερε – είναι «ζωτικής σημασίας» για την αποτελεσματική παρακολούθηση των εξάρσεων στις μολύνσεις καθώς και για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.
Τι ισχύει σε άλλες πέντε χώρες
Η Ιταλία, η οποία ήταν το 2020 το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη – κατέστησε επίσης υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ για επιβάτες από την Κίνα.
Ο υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι δήλωσε ότι αυτή η απόφαση είναι σημαντική «για την ενίσχυση του ελέγχου και της ταυτοποίησης» τυχόν νέων παραλλαγών του ιού, καθώς και «για την προστασία του ιταλικού πληθυσμού».
Πριν την ανακοίνωση, οι επιβάτες πτήσεων που έφταναν στο Μιλάνο από την Κίνα, υποβάλλονταν ήδη σε τεστ για την Covid.
Σε μία πτήση μάλιστα, η οποία προσγειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο της πόλης, το 52% των επιβατών εντοπίστηκαν θετικοί, σύμφωνα με τη La Repubblica.
Οι άλλες χώρες που έχουν επιβάλει παρόμοια μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, είναι οι εξής:
- Ιαπωνία: Από την Παρασκευή, όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα καθώς και όσοι την επισκέφθηκαν εντός ενός διαστήματος επτά ημερών, θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο κατά την άφιξή τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα. Όσοι εντοπίζονται θετικοί, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες εάν έχουν συμπτώματα, ή για πέντε ημέρες εάν είναι ασυμπτωματικοί. Επιπλέον, θα μειωθεί και ο αριθμός των πτήσεων από και προς την Κίνα.
- Ινδία: Όσοι ταξιδεύουν στη χώρα από την Κίνα και άλλες τέσσερις ασιατικές χώρες, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid πριν την άφιξή τους. Οι επιβάτες θα μπαίνουν σε καραντίνα εάν παρουσιάζουν συμπτώματα ή εάν εντοπιστούν θετικοί.
- Ταϊβάν: Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα με πλοίο ή αεροπλάνο, θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid κατά την άφιξή τους από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου. Όσοι βρίσκονται θετικοί θα πρέπει να τεθούν σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι.
- Μαλαισία: Η χώρα προχώρησε σε πρόσθετα μέτρα ιχνηλάτησης και επίβλεψης.
Παράλληλα, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία, δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αλλά δεν εξετάζουν την επιβολή νέων περιορισμών για τους Κινέζους επιβάτες.
Στο Βέλγιο, ο δήμαρχος της πόλης Μπριζ, η οποία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, απηύθυνε έκκληση για διενέργεια τεστ στους Κινέζους επισκέπτες ή για υποχρεωτικά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Παρά την έξαρση των κρουσμάτων, η Κίνα συνεχίζει το πρόγραμμα χαλάρωσης των αυστηρών περιορισμών της για την Covid. Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι καταργεί σχεδόν όλα τα μέτρα κατά του ιού, εκτός από τη χρήση μάσκας, η οποία παραμένει υποχρεωτική.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr