Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν υπάρχει ειρηνευτικό σχέδιο, λένε οι Ρώσοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν υπάρχει ειρηνευτικό σχέδιο, λένε οι Ρώσοι

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις προτάσεις 10 σημείων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Η Χερσώνα, επίκεντρο των επιθέσεων της Μόσχας

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ειρηνευτικό σχέδιο». Ετσι αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο σχέδιο 10 σημείων που προωθεί ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι αν δεν γίνει αποδεκτή η «σημερινή πραγματικότητα» του ρωσικού ελέγχου στις επαρχίες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ειρήνευση. Οι προτάσεις του Ζελένσκι, από την άλλη πλευρά, ουσιαστικά προϋποθέτουν την πλήρη ήττα της Ρωσίας, αφού περιλαμβάνουν όχι μόνο την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας στα ισχύοντα προ του 2014, με την επιστροφή της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας στον έλεγχο του Κιέβου, αλλά και την παραπομπή της ρωσικής ηγεσίας σε διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου.

«Κάθε πρόταση που αποσκοπεί στον τερματισμό του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας είναι καλή και σωστή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ. «Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τους πολεμικούς στόχους της».

Αντιθέτως, αφιερώνει ακόμη περισσότερες δυνάμεις στην προσπάθεια καθυπόταξης της Ουκρανίας, ενώ παρουσιάζει τη σύγκρουση με όρους υπαρξιακούς.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε στη συνέντευξη της Τρίτης στο πρακτορείο TASS ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου –τους οποίους δεν κατονόμασε– απείλησαν με «πλήγμα αποκεφαλισμού» της ρωσικής ηγεσίας. «Πρόκειται στην ουσία για απειλή φυσικής εξόντωσης του αρχηγού του ρωσικού κράτους», είπε ο Λαβρόφ. Στο έδαφος, η Ρωσία εξακολουθεί το σφυροκόπημα της πόλης Μπαχμούτ, στην επαρχία Ντονέτσκ. «Πέρυσι ζούσαν εδώ 70.000 άνθρωποι. Τώρα έχουν απομείνει ελάχιστοι», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. «Δεν υπάρχει μέρος της πόλης που να μην έχει βαφτεί στο αίμα. Δεν υπάρχει στιγμή που να μην ακούγονται οι φρικτοί ήχοι των βομβαρδισμών». Η Ρωσία εξαπέλυσε επίσης χθες μπαράζ βομβαρδισμών εναντίον της Χερσώνας, πόλη την οποία είχε καταλάβει τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αλλά εν συνεχεία έχασε. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τους βομβαρδισμούς επλήγη μαιευτήριο, το οποίο ήταν άδειο, καθώς οι λεχώνες, τα νεογνά και το προσωπικό είχαν μεταφερθεί σε καταφύγιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε χθες στη Βουλή της χώρας του, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του πολέμου. Ο Ζελένσκι ζήτησε την ψήφιση νόμων που θα ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας το μεγαλύτερο οικονομικό πρότζεκτ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες γύρω από το θέμα της ανοικοδόμησης της χώρας με τον επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού BlackRock, Λάρι Φινκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προωθεί νόμους προσέλκυσης επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας την ανοικοδόμηση της χώρας το μεγαλύ- τερο οικονομικό πρότζεκτ στην Ευρώπη.

Στόχοι υποδομών

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ουκρανικών αρχών, στη χώρα έχουν πληγεί πάνω από 35.000 στόχοι, εκ των οποίων οι 700 συγκαταλέγονται στις κρίσιμες υποδομές. Ο ΟΗΕ έχει υπολογίσει τον αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε 6.900, με την επισήμανση ότι πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση, ενώ οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών διαφέρουν ανάλογα με το ποιος τις επιχειρεί.

Το τελευταίο «θύμα» της σύγκρουσης είναι η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, το άγαλμα της οποίας δεσπόζει σε κεντρικό σημείο της Οδησσού, πόλη την οποία ίδρυσε η ίδια στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας στις αρχές του 19ου αιώνα. Το άγαλμα είχε φιλοτεχνηθεί στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά καθαιρέθηκε ως σύμβολο της τσαρικής περιόδου όταν επικράτησαν οι μπολσεβίκοι. Το 2007 επανατοποθετήθηκε, ενώ τώρα οι Αρχές της πόλης ετοιμάζονται να το απομακρύνουν μεταφέροντάς το σε μουσείο.

Εν τω μεταξύ, στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποδέχθηκε χθες τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν. Επίσης ήταν παρών ο υπουργός Αμυνας της Συρίας, ενώ το θέμα της συζήτησης ήταν, όπως ανακοινώθηκε, η κατάσταση στη Συρία.

Νέος ύποπτος θάνατος Ρώσου

Ενας ακόμη Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας έχασε τη ζωή του υπό ύποπτες συνθήκες, αυτή τη φορά στην Ινδία, ενώ γιόρταζε τα 65α γενέθλιά του. Πρόκειται για τον μεγιστάνα του λουκάνικου, Πάβελ Αντόφ, ο οποίος έπεσε από τον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου του, στο ινδικό κρατίδιο Οντίσα. Ο Αντόφ το καλοκαίρι είχε επικρίνει τον βομβαρδισμό των προαστίων του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις ως «τρομοκρατία», προτού ανασκευάσει. Πέρα από τον υπόγειο πόλεμο με όσους ολιγάρχες τον επικρίνουν, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διεξάγει και μια εμφανή επιχείρηση με στόχο τη δραστική φορολόγηση των Ρώσων μεγιστάνων. «Ο Πούτιν πιθανώς ανησυχεί για την έλλειψη υποστήριξης των ρωσικών ελίτ για τον πόλεμό του στην Ουκρανία», ανέφερε πρόσφατη ανάλυση του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. «Το Κρεμλίνο πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τους πόρους που θα προέλθουν από τη νέα φορολογία για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT