Ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Σάντος ελέγχεται πλέον από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης

Ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Σάντος ελέγχεται πλέον από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης

Οι εισαγγελείς εξετάζουν τα ψεύδη που παραδέχθηκε ότι είπε για την καταγωγή, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του εμπειρία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Νέας Υόρκης Τζορτζ Σάντος τέθηκε υπό έρευνα από τους εισαγγελείς του Λονγκ Άιλαντ την Τετάρτη, μετά την αποκάλυψη ότι ο σε δυσχερή θέση πλέον Ρεπουμπλικανός είπε ψέματα για την καταγωγή, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του εμπειρία κατά τη διεκδίκηση του χρίσματος.

Ειδικά για την υποτιθέμενη εβραϊκή του καταγωγή, ο Ρεπουμπλικανικός Εβραϊκός Συνασπισμός είπε ότι ο Σάντος δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στις μελλοντικές εκδηλώσεις της ομάδας, αφού παραπλάνησε τα μέλη της σχετικά με τους δεσμούς του με την πίστη τους.

«Μας εξαπάτησε και διαστρέβλωσε την κληρονομιά του», δήλωσε ο Ματ Μπρουκς, διευθύνων σύμβουλος του συνασπισμού. «Σε δημόσια σχόλια και σε εμάς προσωπικά, ισχυριζόταν στο παρελθόν ότι ήταν Εβραίος».

Η ομάδα εξέδωσε τη δήλωσή της μια ημέρα αφότου ο Σάντος είπε στη New York Post ότι «ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είναι Εβραίος», παρότι η εφημερίδα ανέφερε ότι υπάρχει στον ιστότοπο της εκστρατείας του αναφορά ότι η μητέρα του ήταν Εβραία και ότι οι παππούδες του δραπέτευσαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Είμαι καθολικός. Επειδή έμαθα ότι η οικογένεια της μητέρας μου είχε εβραϊκή καταγωγή, είπα ότι είμαι “περίπου Εβραίος”», ανέφερε ο Σάντος σύμφωνα με την Post, κάνοντας ένα μάλλον προσβλητικό αστείο με το «Jewish» (Εβραίος) και το «Jew-ish» (περίπου Εβραίος).

Παρά τις εντεινόμενες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά του να κατέχει ομοσπονδιακό αξίωμα, ο Σάντος δεν έχει δείξει σημάδια παραίτησης – ακόμα και όταν παραδέχτηκε δημοσίως μια μακρά λίστα ψεμάτων.

Η Ρεπουμπλικανή εισαγγελέας της κομητείας Νασάου, Αν Τ. Ντόνελι, ανέφερε ότι τα ψεύδη και οι ασυνέπειες δεν ήταν «παρά σοκαριστικές».

«Οι κάτοικοι της κομητείας Νασάου και άλλων περιοχών της τρίτης περιφέρειας αξίζει να έχουν έναν έντιμο και υπεύθυνο εκπρόσωπο στο Κογκρέσο», είπε. «Αν διαπράχθηκε έγκλημα σε αυτή την κομητεία, θα ασκήσουμε διώξεις».

Ο Σάντος αναμένεται να ορκιστεί την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα συνεδριάσει εκ νέου η Βουλή των Αντιπροσώπων. Εάν αναλάβει το αξίωμα, θα αντιμετωπίσει έρευνα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής μάλιστα υπαινίχθη ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter την Τετάρτη σχετικά με επίσκεψη στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού.

Ο Σάντος παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα ότι έχει εβραϊκή καταγωγή, ότι έχει εργαστεί στη Γουόλ Στριτ και κατέχει πανεστημιακό πτυχίο, αλλά δεν έχει ακόμη απαντήσει σε άλλα επίμονα ερωτήματα – συμπεριλαμβανομένου του… πόθεν έσχες περιουσίας που φαίνεται να έχει γρήγορα συγκεντρωθεί παρά τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξώσεων και του μεγάλου χρέους του σε ενοίκια.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Λονγκ Άιλαντ, Νικ Λαλότα, δήλωσε ότι την ανησυχία του για τις αποκαλύψεις. «Πιστεύω ότι απαιτείται πλήρης έρευνα από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και, εάν χρειαστεί, από τις Αρχές του νόμου», δήλωσε ο Λαλότα την Τρίτη.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν τον Σάντος, αλλά δεν του ζήτησαν να παραιτηθεί, διατηρώντας σιγήν ιχθύος για το θέμα. Μάλιστα, το γραφείο του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακ Κάρθι, δεν απάντησε σε ερωτήσεις διεθνών πρακτορείων, ενώ το ίδιο έκανε και η ομάδα του Σάντος.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης πάντως έχει ήδη πει ότι εξετάζει τα ζητήματα που έχουν έρθει στο φως.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT