ΗΠΑ: Εισαγγελικός έλεγχος και για τη χρηματοδότηση του Τζορτζ Σάντος

ΗΠΑ: Εισαγγελικός έλεγχος και για τη χρηματοδότηση του Τζορτζ Σάντος

Πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να επεκτείνουν την έρευνά τους για τον εκλεγμένο βουλευτή των Ρεπουμπλικανών, Τζορτζ Σάντος πέρα από τις ανακρίβειες που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ότι διέδωσε κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε να εξετάσουν την προέλευση της χρηματοδότησης της υποψηφιότητάς του, σύμφωνα με το CNN και το CBS News.

Όπως αποκάλυψαν τα αμερικανικά δίκτυα, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν στρέψει πλέον το ενδιαφέρον τους στην οικονομική κατάσταση του κ. Σάντος, που πρόκειται να ορκιστεί βουλευτής στις 3 Ιανουαρίου, πέρα από την πολιτειακή εισαγγελική έρευνα στη Νέα Υόρκη αναφορικά με όσα έχει ψευδώς ισχυριστεί ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός για την καταγωγή, την εργασιακή του πείρα και την εκπαίδευσή του.

Ο κ. Σάντος αντιμετώπισε ερωτήματα σχετικά με την περιουσία του και τα δάνειά του, συνολικού ύψους άνω των 700.000 δολαρίων που έκανε στην επιτυχημένη καμπάνια του για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2022.

Ο ίδιος ο κ. Σάντος είπε την Τετάρτη ότι κέρδισε τα χρήματά του μέσω της «εισαγωγής κεφαλαίου» και «συναλλαγών» για λογαριασμό «ιδιωτών υψηλής καθαρής αξίας».

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο κ. Σάντος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση σε δικαστήριο της Βραζιλίας το 2011, σύμφωνα με αρχεία υπόθεσης από το Δικαστήριο του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ωστόσο, δικαστικά αρχεία από το 2013 αναφέρουν ότι η κατηγορία αρχειοθετήθηκε αφού οι δικαστικές κλήσεις έμειναν αναπάντητες και δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον κ. Σάντος.

Σε συνέντευξη προ ημερών στην εφημερίδα New York Post, ο κ. Σάντος αρνήθηκε ότι είχε κατηγορηθεί για οποιοδήποτε έγκλημα στη Βραζιλία.

Και πολιτικό ζήτημα

Μολονότι μεμονωμένα στελέχη των Ρεπουμπλικανών έχουν ήδη εκφράσει τον αποτροπιασμό τους σχετικά με τις αποκαλύψεις περί των ψευδών ισχυρισμών του κ. Σάντος, η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, σημειώνει δηκτικά το CNN.

Η παρουσία του νεαρού βουλευτή αναμένεται να επισκιάσει την ορκωμοσία της προσεχούς Τρίτης όταν οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν τον έλεγχο της βουλής. Κάποιοι άλλοι βουλευτές μάλιστα φοβούνται ότι η πλειοψηφία του κόμματος στο σώμα υπονομεύεται ηθικά πριν ακόμη ορκιστεί, πράγμα που θα ωφελήσει τους πολιτικούς αντιπάλους αν η ηγεσία του κόμματος δεν προβεί τουλάχιστον σε καταδίκη της συμπεριφοράς του κ. Σαντός.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών δεν έχει καν αναγνωρίσει ότι υπάρχει κάποιο θέμα με τους ισχυρισμούς Σάντος.

Εφόσον δεν παραιτηθεί ο κ. Σάντος μπορεί μετά την ορκωμοσία του να ελεγχθεί από κοινοβουλευτική επιτροπή του Κογκρέσου. Ο ίδιος, που έχει επίσης δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος χωρίς αυτό ακόμη να έχει αμφισβητηθεί, αναφέρει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί και ότι είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όχι μόνο όσων των ψήφισαν αλλά και όλων των κατοίκων της περιφέρειάς του στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: CNN, The New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT