ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την επάνοδό του στην πρωθυπουργία του Ισραήλ σφράγισε χθες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρουσιάζοντας στο Κοινοβούλιο το νέο του υπουργικό συμβούλιο και εξασφαλίζοντας ψήφο εμπιστοσύνης από την κυριαρχούμενη από το Λικούντ, Κνέσετ.
Οι διώξεις για διαφθορά που ασκήθηκαν –και συνεχίζουν να εκκρεμούν– εις βάρος του πρωθυπουργού είχαν υποχρεώσει τον Νετανιάχου σε παραίτηση τον Ιούνιο του 2021, για να αντικατασταθεί από ετερόκλητο κεντρώο κομματικό συνασπισμό. Ο «Μπίμπι», όμως, πέτυχε το εκλογικό του στοίχημα τον Νοέμβριο, χάρη στη στήριξη ακροδεξιών, σιωνιστικών κομμάτων. Η κυβέρνηση που ορκίσθηκε χθες είναι η πιο ακραία συντηρητική στην ιστορία της χώρας, με πολλούς επικριτές του πρωθυπουργού να τον κατηγορούν για καιροσκοπική συμφωνία με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μιλώντας από το βήμα της Κνέσετ χθες, ο Νετανιάχου είπε ότι αποστολή της κυβέρνησής του είναι «η ανάσχεση των προσπαθειών του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και η διασφάλιση της στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ στην περιοχή με παράλληλη διεύρυνση του “κύκλου της ειρήνης” με τα αραβικά κράτη».
Η σύνθεση της κυβέρνησης αποτελεί προσπάθεια του Νετανιάχου να ικανοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό, αλλά και τους νέους κοινοβουλευτικούς του συμμάχους. Ο πρώην πρόεδρος της Κνέσετ και κραταιό στέλεχος του Λικούντ, Γιαρίβ Λέβιν, αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, Γιοάβ Γκαλάντ, είναι ο νέος υπουργός Αμυνας και ο Ελι Κοέν, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διπλωματική προσέγγιση με τον αραβικό κόσμο, διορίζεται στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρώην υπουργός Αμίρ Οχάνα εξελέγη χθες νέος πρόεδρος της Κνέσετ, για να γίνει ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος επικεφαλής του οργάνου και υπ’ αριθμόν τρία στο πρωτόκολλο, μετά τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. Στο υπουργικό συμβούλιο, όμως, συμμετέχουν ακραίοι πολιτικοί όπως ο ακροδεξιός νέος υφυπουργός θεμάτων διασποράς Αβι Μαόζ, ο οποίος έχει ζητήσει στο παρελθόν την απέλαση των ομοφυλοφίλων από το Ισραήλ. Οπως και το 2021, όταν εγκατάλειψε το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου απέρριψε την πραγματοποίηση επίσημης τελετής παράδοσης – παραλαβής, προτιμώντας ολιγόλεπτη συνάντηση εργασίας με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ.
Πριν ακόμη διορίσει το υπουργικό συμβούλιο, ο Νετανιάχου είχε δεχθεί οξεία κριτική για την επικείμενη σύνθεσή του, ακόμη και από στελέχη του Λικούντ. Εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί κραδαίνοντας τη σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου που συμβολίζει το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, φώναξαν χθες συνθήματα έξω από την Κνέσετ.
Δικαστική εξουσία
Οι επικριτές του Νετανιάχου καταγγέλλουν επίσης τις προσπάθειές του να εξασθενίσει τη δικαστική εξουσία, προκειμένου να αποφύγει τις ποινικές διώξεις και τη δραστική επέκταση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας και του στρατού. Η γενική εισαγγελέας Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα είπε στην αρχή της εβδομάδας ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που σχεδιάζει ο Νετανιάχου θα συρρικνώσει την ισχύ του δικαστικού σώματος και θα πολιτικοποιήσει τις δυνάμεις της τάξης, «καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στα θεμέλια του κράτους δικαίου».
Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απολαμβάνει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Κνέσετ, το κόμμα και ο Νετανιάχου βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ομηρίας στα χέρια των ακροδεξιών συμμάχων τους. Οι σύμμαχοι αυτοί θα ωθήσουν την κυβερνητική πολιτική στα ιδεολογικά άκρα με άγνωστες συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής.