Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από επιστήμονες στις ΗΠΑ για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από επιστήμονες στις ΗΠΑ για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, η XBB.1.5, γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς «κυρίαρχη» στις ΗΠΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, η XBB.1.5, γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς «κυρίαρχη» στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα στη νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον υπολογίζεται πως αναλογεί το 40,5% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα, 31η Δεκεμβρίου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που καταγραφόταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ECDC. 

Στην XBB.1.5 αναλογούσε το 21,7% των μολύνσεων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε την 24η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έτσι ουσιαστικά οι υποπαραλλαγές XBB και XBB.1.5 μαζί προκαλούν το 44,1% των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αυτή την εβδομάδα.

Θα μπορούσαν να καταστήσουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά; 

Οι επιστήμονες και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας παρακολουθούν στενά την οικογένεια υποπαραλλαγών XBB εδώ και μήνες, επειδή τα στελέχη έχουν πολλές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 λιγότερο αποτελεσματικά και να προκαλέσουν ακόμη περισσότερες λοιμώξεις.

Σημειώνεται πως η υποπαραλλαγή XBB εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Αύγουστο. Γρήγορα έγινε κυρίαρχη εκεί, καθώς και στη Σιγκαπούρη. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια οικογένεια υποπαραλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των XBB.1 και XBB.1.5.

Ο Άντριου Πεκόζ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε ότι η XBB.1.5 διαφέρει από τα μέλη της οικογένειας XBB επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη που την κάνει να δεσμεύεται καλύτερα στα κύτταρα.

Ο Yunlong Richard Cao, επιστήμονας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, δημοσίευσε την Τρίτη στο Twitter στοιχεία που έδειξαν ότι η παραλλαγή XBB.1.5 όχι μόνο αποφεύγει τα προστατευτικά αντισώματα εξίσου αποτελεσματικά με την παραλλαγή XBB.1, αλλά επίσης συνδέεται καλύτερα με τα κύτταρα μέσω ενός βασικού υποδοχέα.

Ανησυχία από τους επιστήμονες του Κολούμπια

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο περιοδικό Cell, προειδοποίησαν ότι η αύξηση των υποπαραλλαγών όπως η XBB θα μπορούσε «να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων COVID-19 και να οδηγήσει σε ένα κύμα πρωτοφανών λοιμώξεων, καθώς και σε επαναμολύνσεις».

Οι υποπαραλλαγές XBB είναι επίσης ανθεκτικές σε ένα κοκτέιλ αντισωμάτων στο οποίο βασίζονται πολλοί άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα για την προστασία από τnν Covid-19, επειδή δεν αναπτύσσουν ισχυρή απόκριση στα εμβόλια.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν την ανθεκτικότητα των υποπαραλλαγών XBB στα αντισώματα από τον εμβολιασμό και τη μόλυνση ως «ανησυχητική».

Τι είχε αναφέρει ο Φάουτσι

Ο Άντονι Φάουτσι, ο οποίος εγκαταλείπει το ρόλο του ως επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι υποπαραλλαγές XBB μειώνουν την προστασία που παρέχουν τα ενισχυτικά εμβόλια έναντι της λοίμωξης.

«Θα μπορούσατε να περιμένετε κάποια προστασία, αλλά όχι τη βέλτιστη προστασία», δήλωσε ο Φάουτσι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου τον Νοέμβριο.

Ο Φάουτσι δήλωσε ότι ενθαρρύνεται από την περίπτωση της Σιγκαπούρης, η οποία είχε μια σημαντική αύξηση των λοιμώξεων από το XBB, αλλά δεν είδε τις νοσηλείες να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, με 1,08 εκατ. νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα των CDC.

Πηγή: CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT