Ισραηλινή επιδρομή στη Δ. Οχθη

Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι έχασαν χθες τη ζωή τους στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στο χωριό Καφρ Νταν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Στόχος της επιδρομής ήταν η κατεδάφιση των σπιτιών δύο Παλαιστίνιων μαχητών, που είχαν συμμετάσχει σε φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινού αξιωματικού τον περασμένο Σεπτέμβριο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι έχασαν χθες τη ζωή τους στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στο χωριό Καφρ Νταν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Στόχος της επιδρομής ήταν η κατεδάφιση των σπιτιών δύο Παλαιστίνιων μαχητών, που είχαν συμμετάσχει σε φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινού αξιωματικού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ηταν η πρώτη επιθετική επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον Παλαιστινίων από την επάνοδο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία, επικεφαλής κυβέρνησης της σκληροπυρηνικής Δεξιάς, την περασμένη εβδομάδα.

Ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στο Καφρ Νταν, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζενίν της βόρειας Δυτικής Οχθης, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, αλλά συνάντησαν σφοδρή αντίσταση, καθώς Παλαιστίνιοι τους επιτέθηκαν με όπλα, μολότοφ και πέτρες. Οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο Παλαιστινίους: τον 21χρονο Μοχάμεντ Σάμερ Χουσίγια, ο οποίος ήταν μέλος των Ταξιαρχιών Αλ Ακσα, ένοπλου τμήματος της οργάνωσης Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, και τον 25χρονο Φουάντ Αμπεντ, μέλος της ισλαμικής Χαμάς. Δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες από ισραηλινής πλευράς.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου, ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον δύναμης του ισραηλινού στρατού στο πέρασμα της Τζαλαμέχ, ανάμεσα στην Τζενίν και το Ισραήλ. Από τα παλαιστινιακά πυρά έχασε τη ζωή του ο Ισραηλινός ταγματάρχης Μπαρ Φάλαχ. Η χθεσινή επιδρομή ήταν ακόμη μία εκδήλωση της ισραηλινής τακτικής να καταστρέφει τα σπίτια Παλαιστίνιων μαχητών για να αποθαρρύνει τους επίδοξους μιμητές. Ωστόσο, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη καυτηριάζουν αυτή την πρακτική ως «συλλογική τιμωρία», δεδομένου ότι αφήνει στον δρόμο συγγενείς των φερόμενων ως δραστών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετοχή στο ένοπλο παλαιστινιακό κίνημα.

Εστία συγκρούσεων

Σκότωσαν δύο Παλαιστινίους και κατεδάφισαν σπίτια μαχητών κοντά στην Τζενίν.

Η περιοχή γύρω από την Τζενίν αποτελεί τη σημαντικότερη εστία αλλεπάλληλων, αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εδώ και αρκετούς μήνες. Οπως ανακοίνωσε χθες η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση B΄Tselem, το 2022 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά για τους Παλαιστινίους από το 2004, όταν βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η δεύτερη Ιντιφάντα (Εξέγερση) στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Περίπου 150 Παλαιστίνιοι μαχητές ένοπλων οργανώσεων αλλά και μικρά παιδιά που πετούσαν πέτρες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την B΄Tselem. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί θρήνησαν 28 θύματα σε δύο κύματα παλαιστινιακών επιθέσεων, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Επαφές με Αραβες

Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν ανακοίνωσε χθες ότι θα παραστεί σε σύνοδο με συναδέλφους του από αραβικές χώρες, η οποία θα φιλοξενηθεί από το Μαρόκο, τον ερχόμενο Μάρτιο. Αν και ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας δεν προσδιόρισε ποιες αραβικές χώρες θα εκπροσωπηθούν στη σύνοδο, ισραηλινές πηγές ανέφεραν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και, φυσικά, τη φιλοξενούσα χώρα, το Μαρόκο. Ολες οι εν λόγω αραβικές χώρες μπήκαν σε τροχιά ομαλοποίησης των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ισραήλ ύστερα από τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», τις οποίες προώθησε με επιτυχία η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: REUTERS, A.P.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT