Ορκίσθηκε ο Λούλα, απών ο Μπολσονάρο

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες γιόρτασαν στην Μπραζίλια την επάνοδό του στην προεδρία ως πρότυπο πολιτικής ανάκαμψης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ηνία της κυβέρνησης της Βραζιλίας ανέλαβε την Κυριακή ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε επιβλητική τελετή, η οποία περιελάμβανε πομπή επίσημων οχημάτων, μουσικό φεστιβάλ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του νέου προέδρου γέμισαν την αχανή κεντρική πλατεία της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, Μπραζίλια.

Ενας κεντρικός παίκτης έλειπε, όμως: ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος Γιαΐρ Μπολσονάρο. Ο τέως πρόεδρος, ο οποίος έπρεπε σύμφωνα με το πρωτόκολλο να παραδώσει την προεδρική ζώνη-εσάρπα στον διάδοχό του, σύμβολο της ειρηνικής μετάβασης εξουσίας σε χώρα που γνώρισε στρατιωτική δικτατορία μέχρι το 1985, δεν βρισκόταν εκεί.

Ο Μπολσονάρο είχε ταξιδέψει στη Φλόριντα για να ενοικιάσει την κατοικία πρώην παλαιστή στο Ορλάντο, λίγα χιλιόμετρα από το παιδικό πάρκο Disney World. Αντιμέτωπος με δικαστικές έρευνες από τα χρόνια του στην προεδρία, ο τέως πρόεδρος σχεδιάζει να παραμείνει στη Φλόριντα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Ο ηττηθείς πρόεδρος αμφισβήτησε για μήνες την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος, χωρίς να προσκομίσει το παραμικρό στοιχείο, ενώ αρνήθηκε να παραδεχθεί ξεκάθαρα ότι ηττήθηκε. Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ύστερα από εβδομάδες σιωπής, ο Μπολσονάρο είπε ότι προσπάθησε να εμποδίσει την ορκωμοσία του Λούλα, αλλά απέτυχε. Την Κυριακή ο Λούλα ανέβαινε τη ράμπα εισόδου του προεδρικού μεγάρου, διορίζοντας υπουργικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων μια μαύρη Βραζιλιάνα, ένας ανάπηρος άνδρας, ένας ιθαγενής του Αμαζονίου και ένας βιομηχανικός εργάτης. Μιλώντας από το βήμα του Κογκρέσου, ο νέος πρόεδρος είπε ότι θα καταπολεμήσει την πείνα και την αποψίλωση του τροπικού δάσους, θα οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη και θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τη χώρα, χαρακτηρίζοντας τον προκάτοχό του απειλή για τη δημοκρατία.

Στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, μια μαύρη Βραζιλιάνα, ένας ανάπηρος άνδρας, ένας ιθαγενής του Αμαζονίου και ένας βιομηχανικός εργάτης.

Η επάνοδος του Λούλα στην εξουσία αποτελεί πρότυπο πολιτικής ανάκαμψης. Υπήρξε ο δημοφιλέστερος πρόεδρος της χώρας και αποχώρησε από την εξουσία με ποσοστό αποδοχής 80%, προτού περάσει 580 ημέρες στη φυλακή από το 2018 έως και τα τέλη του 2019 για διαφθορά. Μετά την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Λούλα διεκδίκησε εκ νέου την προεδρία, για να νικήσει και πάλι. Ο 77χρονος πρόεδρος υποστηρίζει ότι υπήρξε θύμα σκευωρίας, ενώ ο Μπολσονάρο και οι οπαδοί του ισχυρίζονται ότι η Βραζιλία διοικείται σήμερα από έναν εγκληματία. Διαφορετική άποψη είχαν, όμως, οι εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι που συνέρρευσαν στην Μπραζίλια για να γιορτάσουν τη νίκη του Λούλα και του Κόμματος των Εργατών. Σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας, όμως, οπαδοί του Μπολσονάρο παρέμεναν την Κυριακή στις κατασκηνώσεις τους έξω από στρατόπεδα, όπου βρίσκονταν από την ημέρα των εκλογών τον Οκτώβριο, πεπεισμένοι ότι ο στρατός θα έδινε τη λύση την τελευταία στιγμή, εμποδίζοντας τον Λούλα να αναλάβει την προεδρία.

Διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις κατά του Λούλα υπήρξαν μέχρι στιγμής συμβολικές, με ομαδικές προσευχές, παρά τα κάποια μεμονωμένα περιστατικά εμπρησμού αυτοκινήτων. Συνεργάτες του Λούλα είχαν προειδοποιήσει λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία ότι οι κατασκηνώσεις οπαδών του Μπολσονάρο δεν θα γίνονταν ανεκτές για πολύ ακόμη.

Η απόφαση του Μπολσονάρο να περάσει τις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας Λούλα στη Φλόριντα δείχνει την ανησυχία που τον διακατέχει για το μέλλον του στη Βραζιλία. Ο 67χρονος Μπολσονάρο αντιμετωπίζει πέντε ξεχωριστές δικαστικές έρευνες για διαρροή απόρρητων εγγράφων και χρήση «ψηφιακών πολιτοφυλακών» με στόχο τη διασπορά παραπληροφόρησης προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του. Ως ιδιώτης ο Μπολσονάρο δεν απολαύει ασυλίας από ποινικές διώξεις. Ομοσπονδιακοί δικαστές εκτιμούν ότι διαθέτουν ήδη επαρκή στοιχεία για την καταδίκη του Μπολσονάρο. «Οσοι διέπραξαν αδικήματα θα λογοδοτήσουν γι’ αυτά. Δεν έχουμε, ωστόσο, εκδικητικά σχέδια για όσους προσπάθησαν να ποδηγετήσουν το έθνος», είπε στο Κογκρέσο ο Λούλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT