Μπάνκμαν-Φριντ: «Αθώος» δήλωσε o άλλοτε «βασιλιάς» των κρύπτο

Μπάνκμαν-Φριντ: «Αθώος» δήλωσε o άλλοτε «βασιλιάς» των κρύπτο

Ο ιδρυτής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, δήλωσε σήμερα αθώος για οκτώ κατηγορίες που σχετίζονται με την εξαπάτηση επενδυτών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιδρυτής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, δήλωσε σήμερα αθώος για οκτώ κατηγορίες που σχετίζονται με την εξαπάτηση επενδυτών.

Ο 30χρονος κατηγορείται ότι διέπραξε απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ειδικότερα, κατηγορείται πως υπεξαίρεσε κεφάλαια από τις καταθέσεις των πελατών του, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια, αγορές ακινήτων, πολιτικές δωρεές, αλλά και να ενισχύσει το hedge fund του ομίλου, Alameda Research. Οι εισαγγελείς έκαναν λόγο για απάτη επικών διαστάσεων.

Από την πλευρά του, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, αρνήθηκε δημοσίως ότι διέπραξε την απάτη.

Ο «γκουρού» των κρυπτονομισμάτων κατηγορείται από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για πολυετές σχέδιο εξαπάτησης επενδυτών, στο οποίο χάθηκαν πάνω από 1,8 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ο άλλοτε πανίσχυρος δισεκατομμυριούχος συνελήφθη στις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Μπάνκμαν-Φριντ άντλησε πάνω από 1,8 δισ.  δολάρια από επενδυτές και απέκρυψε την έκταση των σχέσεων ανάμεσα στην FTX και την Alameda Research, την οποία ο ίδιος είχε ιδρύσει.

«Ισχυριζόμαστε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ έχτισε έναν πύργο από τραπουλόχαρτα πάνω στα θεμέλια της εξαπάτησης, ενώ έλεγε στους επενδυτές ότι επρόκειτο για ένα από τα ασφαλέστερα κτίρια στο crypto», είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, Gary Gensler.

Φυλάκιση έως 115 χρόνια

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η ποινή του μπορεί τυπικά να φθάσει και τα 115 χρόνια φυλάκισης, εάν καταδικαστεί και για τα οκτώ οικονομικά εγκλήματα που τον κατηγορούν οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται ηλεκτρονική απάτη, ηλεκτρονική σκευωρία για απάτη και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος. Καθεμία εξ αυτών επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 20 έτη.

Πέραν τούτων, ο ιδρυτής της πλατφόρμας FTX θα μπορούσε να φυλακιστεί έως και 5 έτη, εάν κριθεί ένοχος για κάθε κατηγορία συνωμοσίας με στόχο να κάνει απάτες σε συναλλαγές με εμπορεύματα και χρεόγραφα, καθώς και για να εξαπατήσει τις ΗΠΑ και να παραβεί τη νομοθεσία της χώρας περί πολιτικών δωρεών.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT