Λόμπι διαδηλώνουν κατά της γερμανικής βοήθειας στο Κίεβο

Λόμπι διαδηλώνουν κατά της γερμανικής βοήθειας στο Κίεβο

Πραγματικό λόμπι που προωθεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, ζητώντας παράλληλα την αποστασιοποίηση της Γερμανίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει συσταθεί στη Γερμανία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πραγματικό λόμπι που προωθεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, ζητώντας παράλληλα την αποστασιοποίηση της Γερμανίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει συσταθεί στη Γερμανία.

Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα του λόμπι είναι ο απόστρατος αξιωματικός της ρωσικής αεροπορίας Ροστισλάβ Τεσλιούκ, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Μαξ Σλουντ, αφότου εγκαταστάθηκε στη Γερμανία πριν από μία δεκαετία. Ο Σλουντ έχει πραγματοποιήσει ταξίδια στην ανατολική Ουκρανία μετά την εισβολή, ενώ ρωσική κυβερνητική υπηρεσία πλήρωσε πρόσφατα τα εισιτήριά του για να μεταβεί στη Μόσχα σε συνέδριο με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο Πούτιν.

Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι από τους πιο δραστήριους διοργανωτές διαδηλώσεων κατά της γερμανικής βοήθειας προς την Ουκρανία χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, διαθέτουν σχέσεις με τη Ρωσία και ρωσικές κρατικές οντότητες ή με ακροδεξιές οργανώσεις. Ενας από αυτούς ανήκει σε ακροδεξιά ομάδα, η οποία κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο για σχεδιασμό πραξικοπήματος. Αλλος, απόστρατος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, εργάζεται σήμερα ως στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας στο Βερολίνο. Είναι μάλιστα στενός φίλος τριών Ρώσων που καταδικάσθηκαν πρόσφατα από ολλανδικό δικαστήριο ως διακινητές του πυραύλου που κατέρριψε το μαλαισιανό αεροσκάφος πάνω από την Ουκρανία το 2014.

Λόμπι διαδηλώνουν κατά της γερμανικής βοήθειας στο Κίεβο-1
Ελένα Κολπασνίκοβα, που κατάγεται από την Ουκρανία και κατοικεί στη Γερμανία Φωτ. REUTERS / Stringer

Μέλη, Ρώσοι απόστρατοι, μόνιμοι κάτοικοι της Γερμανίας, αλλά και άτομα που ασπάζονται ακροδεξιά ιδεολογία.

Κεντρικό πρόσωπο πρόσφατης διαδήλωσης υπέρ της Ρωσίας στην Κολωνία ήταν η σύντροφος του Σλουντ, Ελένα Κολπασνίκοβα, που κατάγεται από την Ουκρανία και κατοικεί πλέον μόνιμα στη Γερμανία. Αυτή ηγήθηκε των συνθημάτων «Ειρήνη, ελευθερία, αυτοδιάθεση!». Χρησιμοποιώντας φυλλάδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σλουντ και η Κολπασνίκοβα διοργάνωσαν τη διαδήλωση στην Κολωνία και άλλες φιλορωσικές εκδηλώσεις.

Η Κολπασνίκοβα έγινε πέρυσι γνωστή ισχυριζόμενη ότι απολύθηκε από τη θέση της ως νοσηλεύτρια λόγω «ρωσοφοβίας». Οταν μιλάει δημόσια, αποφεύγει να στηρίξει ανοικτά τη ρωσική εισβολή, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις της στήριξης της Ουκρανίας στην καθημερινότητα των Γερμανών πολιτών. Το ιδιότυπο αυτό λόμπι συμπληρώνεται και από οπαδούς του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Πηγή: RΕUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT