Βγήκαν τα μαχαίρια στη Ρωσία

Zητούν τιμωρία στρατιωτικών διοικητών για την εκατόμβη στο Ντονέτσκ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αναστάτωση που προκάλεσε στη ρωσική κοινωνία η εκατόμβη Ρώσων επιστράτων ύστερα από ουκρανική αεροπορική επίθεση σε περιοχή του Ντονέτσκ αντικατοπτρίζει το κύμα σφοδρών αντιδράσεων στρατιωτικών αναλυτών, εθνικιστών δημοσιογράφων, βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των στρατιωτικών διοικητών που ευθύνονται για την τραγωδία.

«Αυτό που συνέβη στη Μακίβκα είναι φρικτό», έγραψε στο Telegram ο Αρχαγκέλ Σπεντζάζ Z, στρατιωτικός αναλυτής με περισσότερους από 700.000 ακολούθους. «Ποιος είχε την ιδέα να στοιβάξει μεγάλους αριθμούς επιστράτων σε ένα κτίριο, όταν και ένας ηλίθιος αντιλαμβάνεται ότι με αυτόν τον τρόπο τους καθιστά εύκολο στόχο για το εχθρικό πυροβολικό; Οι διοικητές μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αδιάφοροι», προσέθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της μοσχοβίτικης Δούμας (τοπική Βουλή) Αντρέι Μεντβέντεφ σχολίασε: «Είτε η ζωή ενός προσώπου είναι υπέρτατη αξία –επομένως πρέπει να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για βλακώδεις απώλειες, ωσάν να έκαναν προδοσία στην πατρίδα– είτε η χώρα δεν έχει μέλλον».

Σε μια σπάνια κίνηση αποκάλυψης απωλειών στο πεδίο της μάχης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναγνώρισε ότι 63 επίστρατοι έχασαν τη ζωή τους από ουκρανική επίθεση με αμερικανικούς πυραύλους HIMARS την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Μακίβκα, δίδυμη πόλη του Ντονέτσκ, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο. Οι ουκρανικές αρχές ανέβαζαν τους νεκρούς σε 400. Οπως έγινε γνωστό, στο μοιραίο κτίριο, που φιλοξενούσε επαγγελματική σχολή προτού μετατραπεί σε στρατώνα για τους επιστράτους, είχαν αποθηκευτεί και πυρομαχικά, γεγονός που μεγέθυνε την καταστροφή. Συγκεντρώσεις στη μνήμη των νεκρών πραγματοποιήθηκαν χθες σε αρκετές ρωσικές πόλεις όπως στη Σαμάρα, απ’ όπου κατάγονταν πολλά από τα θύματα.

Θα συνεχίσουν τις επιθέσεις με drones για να μας εξαντλήσουν, προειδοποιεί ο Ζελένσκι.

Η αγανάκτηση για τα λάθη της στρατιωτικής ηγεσίας επεκτάθηκε και σε μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων. Ο βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ, πρώην πρόεδρος της Ανω Δούμας (Γερουσία), ζήτησε την ποινική δίωξη των αξιωματικών που έβαλαν στο ίδιο κτίριο στρατιώτες και πυρομαχικά και αξίωσε να λογοδοτήσουν «όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι που δεν φρόντισαν να υπάρξει το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας». Την ίδια ώρα ο γερουσιαστής Γκριγκόρι Καράσιν, πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΞ, τόνιζε ότι απαιτείται όχι μόνο εκδίκηση απέναντι στην Ουκρανία και στους υποστηρικτές της στο ΝΑΤΟ, αλλά και «βαθιά εσωτερική ανάλυση» που θα οδηγήσει σε απόδοση ευθυνών.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι προειδοποίησε τους ομοεθνείς του ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε παρατεταμένη εκστρατεία με ιρανικά drones ώστε να εξαντλήσει την Ουκρανία. «Εχουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση μεγάλης διάρκειας με drones Shahed. Πιθανότατα βασίζεται στην εξάντληση του λαού μας, της αντιαεροπορικής μας άμυνας», είπε στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «οι τρομοκράτες θα αποτύχουν σε αυτόν τον στόχο τους».

Πηγές: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT