Φάνηκαν οι ελλείψεις του ρωσικού επιτελείου

Φάνηκαν οι ελλείψεις του ρωσικού επιτελείου

Σε σπάνια παραδοχή απωλειών προχώρησε τη Δευτέρα το ρωσικό επιτελείο, ανακοινώνοντας τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πρωτοχρονιά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σπάνια παραδοχή απωλειών προχώρησε τη Δευτέρα το ρωσικό επιτελείο, ανακοινώνοντας τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πρωτοχρονιά. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των ρωσικών απωλειών, το περιστατικό αποκαλύπτει την αυξανόμενη πίεση που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο προκειμένου να εμφανίσει αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης. Ρώσοι μπλόγκερ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι για την πανωλεθρία της Πρωτοχρονιάς ευθύνονται τα επαναλαμβανόμενα δαπανηρά σφάλματα του ρωσικού επιτελείου. Τέτοια σφάλματα είναι η στρατοπέδευση πεζικού σε πυκνό σχηματισμό εντός εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού, η αποθήκευση πυρομαχικών σε κτίρια ενδιαίτησης στρατιωτών και η χαλαρότητα στη χρήση κινητών τηλεφώνων, που επιτρέπουν στους Ουκρανούς να εντοπίζουν με ακρίβεια τους στόχους τους.

Ορισμένοι βουλευτές της Δούμας ζήτησαν τη διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας, με τον προσκείμενο στο Κρεμλίνο βουλευτή Σεργκέι Μιρόνοφ να ζητάει την παραπομπή στη Δικαιοσύνη κάθε υπευθύνου, «ανεξάρτητα από το εάν φοράει επωμίδες ή όχι», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Το πυραυλικό πλήγμα ήταν τρομερό. Ο εχθρός δεν πέτυχε χάρη στις ικανότητές του, αλλά εξαιτίας των σφαλμάτων μας», έγραψε σε μήνυμά του εκπρόσωπος της διοίκησης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ. Η επίθεση στη Μακίβκα με δεκάδες Ρώσους νεκρούς έγινε με αμερικανικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα HIMARS.

Τέσσερις πύραυλοι έπληξαν το σχολείο όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι Ρώσοι, ενώ άλλοι δύο καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα. Μπλόγκερ που υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή εξέφρασαν την οργή τους για την ολιγωρία του επιτελείου. Σε δημοσίευσή του γνωστός Ρώσος μπλόγκερ γράφει: «Το σχολείο καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη πυρομαχικών που βρίσκονταν αποθηκευμένα εκεί χωρίς την παραμικρή προφύλαξη ή καμουφλάζ».

Μερίδα του κοινού στη Ρωσία αλλά και κυβερνητικά στελέχη εξαπολύουν κατηγορίες για επανειλημμένα σφάλματα.

Οι πύραυλοι HIMARS κατευθύνονται με δορυφορικό χειρισμό και εκτοξεύονται από ελαφρά τεθωρακισμένα. Αποτελούν μέρος προηγμένων οπλικών συστημάτων που προωθεί η Δύση στο Κίεβο και έχουν αλλάξει τη φύση του πολέμου μετά την ανάπτυξή τους τον Ιούνιο.

Τέτοιοι πύραυλοι κατέστρεψαν τη γέφυρα που συνέδεε τη Χερσώνα με τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη. Η καταστροφή της γέφυρας κατέστησε επιβεβλημένη την αναδίπλωση του ρωσικού στρατού από την πόλη.

Τον περασμένο μήνα, ουκρανικοί πύραυλοι HIMARS κατέστρεψαν ξενοδοχείο στην πόλη Καντίφκα της περιοχής του Λουγκάνσκ, προκαλώντας τον θάνατο μισθοφόρων του ομίλου Βάγκνερ, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το κτίριο ως αρχηγείο τους.

Οι πύραυλοι αυτοί είναι πιο αποτελεσματικοί εναντίον στατικών στόχων, οι οποίοι έχουν εντοπισθεί εκ των προτέρων, όπως αποθήκες πυρομαχικών, έργα υποδομής ή στρατόπεδα. Η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει τουλάχιστον 20 συστοιχίες πυραύλων HIMARS στην Ουκρανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT