Πάνες ή ΝΑΤΟ; Το δίλημμα ενός υπουργού

Πάνες ή ΝΑΤΟ; Το δίλημμα ενός υπουργού

ΕΛΣΙΝΚΙ. Η Φινλανδία θα διορίσει αύριο προσωρινό υπουργό Αμυνας, καθώς ο Αντι Καϊκόνεν ανακοίνωσε ότι θα πάρει δύο μήνες γονική άδεια για να φροντίσει τον μόλις έξι μηνών γιο του. H άδειά του θα διαρκέσει από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Η Φινλανδία θα διορίσει αύριο προσωρινό υπουργό Αμυνας, καθώς ο Αντι Καϊκόνεν ανακοίνωσε ότι θα πάρει δύο μήνες γονική άδεια για να φροντίσει τον μόλις έξι μηνών γιο του. H άδειά του θα διαρκέσει από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Ο 48χρονος υπουργός ήταν ο πρώτος άνδρας υπουργός που πήρε άδεια δύο εβδομάδες το 2020, όταν γεννήθηκε το πρώτο του παιδί.

«Τα παιδιά είναι μικρά μόνο για μια στιγμή και θέλω να τα θυμάμαι και με άλλο τρόπο, όχι μόνο μέσα από τις φωτογραφίες τους», λέει ο Αντι Καϊκόνεν.

«Αν και τα υπουργικά μου καθήκοντα είναι πολύ σημαντικά, κάποια στιγμή πρέπει να βάζει κανείς πρώτα την οικογένεια. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αφήσουμε το μωρό στον παιδικό σταθμό κι έτσι σε αυτό το σταυροδρόμι είναι η σειρά μου να αναλάβω τη φροντίδα του», εξήγησε σε συνέντευξή του. Ο Αντι και η Γιανίκα Καϊκόνεν έχουν δύο αγόρια, ένα δύο ετών και ένα έξι μηνών. Η Γιανίκα ανέλαβε πρόσφατα τον νέο της ρόλο ως διευθύντρια δημοσίων σχέσεων στην εταιρεία Bayer. Η αλλαγή υπουργών Αμυνας συμπίπτει με την προσπάθεια του Ελσίνκι να μπει στο ΝΑΤΟ, αίτημα που προσκρούει στην τουρκική αδιαλλαξία. Πάντως ο Καϊκόνεν επέμεινε ότι η ασφάλεια της χώρας του θα βρίσκεται «σε καλά χέρια» στη διάρκεια της απουσίας του. «Τα παιδιά είναι μικρά μόνο για μια στιγμή και θέλω να τα θυμάμαι και με άλλο τρόπο, όχι μόνο μέσα από τις φωτογραφίες τους», έγραψε ο ίδιος στο Twitter όταν ανακοίνωσε το σχέδιό του. Καθώς ο νόμος στη Φινλανδία δεν προβλέπει γονική άδεια για υπουργούς, ο Καϊκόνεν υποχρεούται να παραιτηθεί από τον θώκο και να επαναπροσληφθεί όταν επιστρέψει, τον προσεχή Μάρτιο. Τα καθήκοντά του θα ασκεί έως τότε ο βουλευτής Μίκο Λιντίλα. Είναι η έκτη φορά που ένας υπουργός παίρνει γονική άδεια από όταν ανέβηκε στην εξουσία η κεντροαριστερή κυβέρνηση το 2019, με τέσσερις γυναίκες να έχουν λάβει άδεια μητρότητας στη διάρκεια της θητείας τους. Η κυβέρνηση της Σάνα Μάριν, της νεότερης πρωθυπουργού στον κόσμο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019 σε ηλικία 34 ετών, προωθεί την ισότητα των φύλων στη χώρα. Το 2020 η κυβέρνηση διπλασίασε την άδεια πατρότητας σε σχεδόν επτά μήνες, ώστε να εξισωθεί με την άδεια μητρότητας. Η μισή σχεδόν μπορεί να δοθεί στον έτερο γονιό. «Ελπίζω ότι η απόφασή μου θα ενθαρρύνει κάποιους γονείς να κάνουν χρήση του δικαιώματος. Τα παιδιά μπορούν να φέρουν μεγάλη χαρά και η παραμονή στο σπίτι με τα παιδιά κομίζει μια ευπρόσδεκτη ισορροπία ανάμεσα στην οικογενειακή και στην αγχωτική επαγγελματική ζωή», είπε ο Καϊκόνεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT