Νέα ρωσική επίθεση φοβάται ο Ζελένσκι

Νέα ρωσική επίθεση φοβάται ο Ζελένσκι

Στη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες απέδωσε το ρωσικό υπουργείο Aμυνας την τραγωδία στη Μακίβκα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα, μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και σχεδιάζει να προχωρήσει σε δεύτερο κύμα επιστράτευσης για τον σκοπό αυτό, προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ηγέτες της Ρωσίας θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που τους έχουν απομείνει και όλους τους πόρους που μπορούν να συγκεντρώσουν ώστε να αλλάξουν τον ρουν του πολέμου ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την ήττα τους», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, για να προσθέσει: «Προετοιμαζόμαστε για αυτό το σενάριο. Οι τρομοκράτες πρέπει να ηττηθούν».

Οι δυνάμεις της Δύσης δεν έχουν αναφέρει μέχρι τώρα ενδείξεις νέας επικείμενης επίθεσης από την πλευρά της Ρωσίας, ενώ ο πρόεδρός της Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριζε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει λόγος για δεύτερο κύμα επιστράτευσης, ύστερα από το πρώτο που πρόσθεσε περί τους 300.000 επιστράτους στις τάξεις του ρωσικού στρατού. Εάν η ρωσική ηγεσία όντως σχεδιάζει νέα επιστράτευση, όπως υποστηρίζει ο Ζελένσκι, θα αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες αναφορικά με το ηθικό των επιστρατευμένων ύστερα από την εκατόμβη νεκρών από την πυραυλική επίθεση των Ουκρανών εναντίον προσωρινού στρατώνα των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Μακίβκα της περιφέρειας Ντονέτσκ.

Στην τελευταία ανακοίνωσή του για το περιστατικό, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέβασε σε 89 από 63 τον αριθμό των νεκρών Ρώσων επιστράτων. Εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος (οι Αρχές του Κιέβου έκαναν λόγο για περίπου 400 νεκρούς), καθώς ανασύρονται πτώματα από τα ερείπια της επαγγελματικής σχολής.

Στην ανακοίνωση που διάβασε στους εκπροσώπους του Τύπου ο στρατηγός Σεργκέι Σεβριούκοφ, υποστηρίζεται ότι η βασική αιτία που οδήγησε στην τραγωδία ήταν η μη εξουσιοδοτημένη χρήση κινητών τηλεφώνων από στρατιώτες. «Επιτροπή διενεργεί έρευνα για τις περιστάσεις, αλλά είναι ήδη προφανές ότι η κύρια αιτία είναι η ενεργοποίηση και η μαζική χρήση από το προσωπικό κινητών τηλεφώνων εντός εμβέλειας των εχθρικών όπλων, παρότι αυτό ήταν απαγορευμένο», ανέφερε ο Σεβριούκοφ. «Αυτό επέτρεψε στον εχθρό να ιχνηλατήσει και να προσδιορίσει τις συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες για να εξαπολύσει το πυραυλικό τμήμα», πρόσθεσε.

Για προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών από τους στρατιωτικούς διοικητές στους απλούς επιστράτους μιλούν Ρώσοι αναλυτές.

Η επίσημη ερμηνεία δεν έπεισε αρκετούς Ρώσους σχολιαστές, οι οποίοι θεώρησαν ότι πρόκειται για προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών από τους στρατιωτικούς διοικητές στους απλούς στρατιώτες. «Μοιάζει με απροσχημάτιστη απόπειρα να σβήσουν από πάνω τους την κηλίδα», έγραψε στο Telegram ο Σεμιόν Πεγκόφ, πολεμικός ανταποκριτής, ο οποίος έχει παρασημοφορηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό οι Ουκρανοί να εντόπισαν το μοιραίο κτίριο με άλλους τρόπους. Πολλοί αναλυτές, βουλευτές και γερουσιαστές έχουν επικρίνει τους υπεύθυνους στρατιωτικούς διοικητές για το γεγονός ότι στέγασαν στο ίδιο κτίριο επιστράτους και πυρομαχικά, μεγεθύνοντας τον κίνδυνο.

Πολεμικές επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, με τις σφοδρότερες συγκρούσεις να διεξάγονται στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται για να κερδίσουν έδαφος. Το επίκεντρο των συγκρούσεων βρισκόταν και χθες στην πόλη Μπαχμούτ, που πολιορκείται εδώ και μήνες από τον ρωσικό στρατό, αλλά εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς. Ο επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, δήλωσε ότι η κατάσταση στο μέτωπο είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ότι οι Ρώσοι προωθούνται πατώντας στην κυριολεξία πάνω στα πτώματα των συναδέλφων τους. Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Εξάλλου, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο οι Ρώσοι εκτόξευσαν επτά πυραύλους, προχώρησαν σε 18 αεροπορικά πλήγματα και εξαπέλυσαν άλλες 85 επιθέσεις από εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων εναντίον ουκρανικών υποδομών στη Χερσώνα, στο Κραματόρσκ και στη Ζαπορίζια.

Πηγές: REUTERS, A.P

«Υπερόπλο» Πούτιν

Τα πλήγματα που δέχεται ο ρωσικός στρατός στα ουκρανικά πεδία των μαχών δεν εμπόδισαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε μια νέα επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, στέλνοντας προς τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό μια νέα φρεγάτα, οπλισμένη με τελευταίας γενιάς, υπερηχητικούς πυραύλους. Η φρεγάτα ονομάζεται «Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ενωσης Γκορσκόφ» και, όπως είπε ο Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον διοικητή του πλοίου Ιγκόρ Κρόχμαλ, είναι οπλισμένη με πυραύλους Κρουζ Zircon, οι οποίοι έχουν βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων και κινούνται με ταχύτητα εννέα φορές μεγαλύτερη εκείνης του ήχου. Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι πύραυλοι Zircon «δεν έχουν κάτι ανάλογο» αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ρώσοι, Αμερικανοί και Κινέζοι έχουν αποδυθεί σε κούρσα ανταγωνισμού για τα νέα υπερηχητικά όπλα, που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν από την αεράμυνα του εχθρού. Οπως ανέφερε ο Σοϊγκού, η φρεγάτα «Γκορσκόφ» θα πλεύσει στον Ατλαντικό, στον Ινδικό ωκεανό και στη Μεσόγειο.

Πηγή: A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT