Ιράν: «Υποκριτική η στήριξη των γυναικών»

Ιράν: «Υποκριτική η στήριξη των γυναικών»

Πυρά κατά των δυτικών χωρών εξαπολύει ο αγιατολάχ Χαμενεΐ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Υποκριτική χαρακτήρισε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών από τις κυβερνήσεις της Δύσης ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υπογραμμίζοντας ότι η υποκριτική στάση αυτή σημαίνει ότι οι γυναίκες της Δύσης συνεχίζουν να υφίστανται διάφορες μορφές κακοποίησης και διακρίσεων.

Το Ιράν συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από αιματηρές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο νεαρής γυναίκας σε αστυνομικό τμήμα. Η κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών. Η 22χρονη δεν φορούσε σωστά την ισλαμική μαντίλα της. Ο ύπατος θρησκευτικός ηγέτης της ισλαμικής δημοκρατίας είχε χθες συνάντηση στην πρωτεύουσα με οργανώσεις γυναικών, ενόψει της επετείου γέννησης της κόρης του Προφήτη Μωάμεθ, Φατιμά Ζάχρα.

«Το θράσος της Δύσης αποκαλύπτεται όταν αυτή προσπαθεί να εμφανισθεί ως πρωτοπόρος των γυναικείων δικαιωμάτων, ενώ την ίδια στιγμή πλήττει βάναυσα την αξιοπρέπεια και το κύρος των γυναικών. Αυτό μόνο ξεδιαντροπιά μπορεί να ονομασθεί», είπε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τεχεράνης προειδοποιούσε τη Γαλλία για τα «προσβλητικά» σκίτσα στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, που απεικονίζουν τον αγιατολάχ Χαμενεΐ να προβαίνει σε σεξουαλικές πράξεις. Σε ανακοίνωσή της η συντακτική ομάδα του περιοδικού, που είχε γίνει σκηνικό της επίθεσης του 2015 με 12 νεκρούς, ανέφερε ότι τα σκίτσα δημοσιεύθηκαν κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού με αφορμή τον θάνατο της Αμινί.

Προειδοποιεί η Τεχεράνη

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν γράφει: «Η προσβλητική και ανήθικη πράξη γαλλικού εντύπου, που δημοσίευσε τα σκίτσα αυτά με στόχο τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της χώρας μας, δεν θα περάσει απαρατήρητη. Η απάντησή μας θα είναι αποτελεσματική και αποφασιστική. Δεν θα επιτρέψουμε στη γαλλική κυβέρνηση να ξεπεράσει τα όρια. Επέλεξαν λάθος δρόμο». Τα σκίτσα θα δημοσιευθούν σε ειδικό επετειακό τεύχος στις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία της επίθεσης του 2015 στο περιοδικό.

Στο μεταξύ, τη θανατική καταδίκη δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία μέλους παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ιράν ενέκρινε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, διατάζοντας όμως την επανεκδίκαση των υποθέσεων τριών άλλων θανατοποινιτών στην ίδια υπόθεση.

Το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo δημο- σιεύει το Σάββατο σκίτσα με τον Ιρανό θρησκευτικό ηγέτη σε ερωτικές πόζες.

Η εισαγγελία υποστήριξε στη δίκη ότι ο Ρουχολάχ Ατζαμιάν, μέλος της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής των Μπασίζ, ξυλοκοπήθηκε από διαδηλωτές και πέθανε από τα χτυπήματα στην Καράζ, δυτικά της Τεχεράνης, στις 3 Νοεμβρίου. Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε όμως τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στην ίδια υπόθεση από ποινικό δικαστήριο εναντίον του ιατρού Χαμίντ Χασανλού, της συζύγου του, καθώς και ενός ακόμη κατηγορουμένου, εξαιτίας έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και «προβληματικών εισαγγελικών μεθόδων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου. Το δικαστήριο διέταξε επίσης την επανάληψη της δίκης έντεκα ακόμη καταδικασθέντων σε ποινές πολυετούς κάθειρξης για συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Καταδίκη σε θάνατο

Εφετείο της Τεχεράνης καταδίκασε, όμως, χθες σε θάνατο τον Μεχντί Μοχαμαντιφάρ για «διαφθορά της ανθρωπότητας» και «εχθρότητα κατά του Θεού». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο θανατοποινίτης «διέπραξε εμπρησμό καταστρέφοντας ιδιωτική περιουσία και συνεργάσθηκε με άλλους προκειμένου να απειλήσει την εθνική ασφάλεια». Οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο 18χρονος Μοχαμαντιφάρ πυρπόλησε κενό κιόσκι της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Ναουσάρ του δυτικού Ιράν. Οι συνήγοροί του άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

Οι ιρανικές αρχές παραδέχονται ότι εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών μελών των σωμάτων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί σε «ταραχές», όπως αποκαλεί το θεοκρατικό καθεστώς το κύμα διαδηλώσεων. Οι συλληφθέντες υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες. Τα ιρανικά δικαστήρια έχουν ήδη καταδικάσει 13 πολίτες στην εσχάτη των ποινών για εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Πέντε από τις θανατικές καταδίκες αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας του Ατζαμιάν. Δύο θανατοποινίτες, ηλικίας 23 ετών και οι δύο, απαγχονίσθηκαν τον Δεκέμβριο, αφού είχαν καταδικασθεί για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Σε μία άλλη εξέλιξη αφέθηκε χθες ελεύθερη με εγγύηση η Ιρανή ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντουστί, πρωταγωνίστρια της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας του Ασγκάρ Φαραντί «Ο εμποράκος». Η μητέρα της είχε προαναγγείλει την αποφυλάκισή της στο Instagram. Μετά την έξοδό της από τη διαβόητη φυλακή Εβιν της Τεχεράνης, η Αλιντουστί πόζαρε με μπουκέτα λουλούδια, περιστοιχισμένη από φίλους. Ηταν μεταξύ των διάσημων Ιρανών που επέκριναν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα να συλληφθεί πριν από τρεις εβδομάδες.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT