Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κενό η ρωσική εκεχειρία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κενό η ρωσική εκεχειρία

Ζελένσκι και Μπάιντεν θεωρούν απάτη τη μονομερή δράση του Πούτιν

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή επίδραση στα πεδία των μαχών φαίνεται να έχει η μονομερής, 36ωρη εκεχειρία που κήρυξε η Ρωσία, καθώς το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του υποπτεύονται στρατήγημα του Κρεμλίνου ώστε να κερδίσει χρόνο για τον ανεφοδιασμό και την ενίσχυση του ρωσικού στρατού με καινούργιο έμψυχο υλικό, ενόψει μιας νέας, μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης στο εγγύς μέλλον.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να τηρούν «σε όλη τη γραμμή του μετώπου» κατάπαυση του πυρός στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και προβλέπεται να συνεχίσουν να την τηρούν μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι, σε πείσμα της ρωσικής χειρονομίας καλής θέλησης, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με όλμους ρωσικές θέσεις στις επαρχίες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια.

Τη μονομερή εκεχειρία της Ρωσίας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρός της Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη, επικαλούμενος τα Χριστούγεννα, τα οποία η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο, εορτάζει στις 7 Ιανουαρίου. Είχε προηγηθεί έκκληση για μια τέτοια πρωτοβουλία από τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τη χειρονομία του Πούτιν λέγοντας, στο τελευταίο του βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ότι «επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα Χριστούγεννα ως προκάλυμμα για να ανακόψουν για λίγο την προέλαση των παιδιών μας στο Ντονμπάς» (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) «και να φέρουν περισσότερο εξοπλισμό και περισσότερους στρατιώτες πιο κοντά στις θέσεις μας». Μιλώντας στα ρωσικά, και όχι στα ουκρανικά, σε μια παρέκβαση του μηνύματός του, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Ρώσους για να τους πει ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν σταματήσει η επίθεση της χώρας σας. Είτε θα φύγουν οι στρατιώτες σας είτε θα τους διώξουμε εμείς».

Στρατηγικός ελιγμός

Είμαι έτοιμος να διαπραγματευθώ, αλλά μόνο αν οι Ουκρανοί δεχθούν εδαφικές παραχωρήσεις, διαμηνύει ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο Πούτιν προχώρησε σε έναν ελιγμό καθώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο πεδίο της μάχης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Είμαι απρόθυμος να απαντήσω σε ό,τι λέει ο Πούτιν. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι εμφανίστηκε πρόθυμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, γηροκομεία και εκκλησίες την 25η Δεκεμβρίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Πιστεύω ότι (με τη σύντομη εκεχειρία) προσπαθεί να εξασφαλίσει λίγο οξυγόνο».

Λίγες ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η 36ωρη κατάπαυση του πυρός από πλευράς Ρωσίας, οι δυνάμεις της εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον του Κραματόρσκ, της μεγαλύτερης πόλης που συνεχίζουν να ελέγχουν οι Ουκρανοί στην επαρχία Ντονέτσκ. Οι πιο σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονταν τις τελευταίες εβδομάδες στην πολύ μικρότερη πόλη Μπαχμούτ, που απέχει περί τα 20 χιλιόμετρα από το Κραματόρσκ. Τις επιχειρήσεις διεξάγουν, σε αυτό το μέτωπο, όχι τακτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού, αλλά άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Group. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι περίπου 4.100 μισθοφόροι της εταιρείας έχουν σκοτωθεί και γύρω στους 10.000 έχουν τραυματιστεί στη μάχη του Μπαχμούτ, ενώ εκτιμούσε ότι η εμμονή του ιδρυτή της εταιρείας Γεβγένι Πριγκοζίν με τη συγκεκριμένη πόλη δικαιολογείται έως ένα βαθμό από το ενδιαφέρον του για τα πλούσια ορυχεία αλατιού και γύψου που βρίσκονται στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει εντός του ερχόμενου τριμήνου στο Κίεβο αντιπυραυλικά συστήματα Patriot και 40 τεθωρακισμένα οχήματα Marder για τις ανάγκες του ουκρανικού πεζικού. Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσει χθες ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων, στο οποίο θα περιλαμβάνονταν και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley.

Ερντογάν καλεί Πούτιν

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου τον ενθάρρυνε να προχωρήσει σε μονομερή εκεχειρία ώστε να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες για ειρηνευτικές συνομιλίες. Οπως έκανε γνωστό το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο, έθεσε όμως ως προϋπόθεση της όποιας λύσης να αναγνωρίσει το Κίεβο «τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», δηλαδή να παραιτηθεί από μέρος τουλάχιστον των εδαφών που βρίσκονται σήμερα υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και των συμμάχων της. Στην επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν, ο Τούρκος ηγέτης προσφέρθηκε και πάλι να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ωστόσο ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε ότι αυτή η προοπτική παραμένει μακρινή. Παρά τον διακαή πόθο του Ερντογάν για μεσολάβηση, ο κορυφαίος των συμβούλων του, Ιμπραήμ Καλίν, εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για τις προοπτικές ειρήνευσης στο αμέσως προσεχές διάστημα, εκτιμώντας χθες ότι η ρωσο- ουκρανική σύγκρουση είναι πολύ πιθανό να κλιμακωθεί τους ερχόμενους μήνες. «Περισσότερος πόλεμος σημαίνει περισσότερη καταστροφή και βαθύτερη, πιο παρατεταμένη κρίση, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν», έγραψε ο Καλίν στο Twitter, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει τις προσπάθειες για διαπραγματεύσεις, κατάπαυση πυρός, ανταλλαγή αιχμαλώτων, πυρηνική ασφάλεια και εξαγωγές σιτηρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT