ΗΠΑ – Ρεπουμπλικανοί: Εμφύλιος και στα ΜΜΕ για τους αντάρτες

ΗΠΑ – Ρεπουμπλικανοί: Εμφύλιος και στα ΜΜΕ για τους αντάρτες

«Λυπηρή» χαρακτήρισε η Wall Street Journal την εξέγερση της ακροδεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών εναντίον του Κέβιν Μακάρθι, ενώ το περιοδικό National Review έκανε λόγο για «αποκαρδιωτικό θέαμα»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λυπηρή» χαρακτήρισε η Wall Street Journal την εξέγερση της ακροδεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών εναντίον του Κέβιν Μακάρθι, ενώ το περιοδικό National Review έκανε λόγο για «αποκαρδιωτικό θέαμα».

Ο δημοφιλής σχολιαστής του δικτύου Fox, Σον Χάνιτι, είπε στη βουλευτή Λόρεν Μπόμπερτ, πρωταγωνίστρια του αντάρτικου: «Μήπως είναι ώρα να σταματήσετε;», μιλώντας για αντιπαραγωγική και μάταιη εκστρατεία.

Οι επικρίσεις της παλαιάς φρουράς του κόμματος, όμως, δεν μοιάζει να οδηγούν σε αποκλιμάκωση της κρίσης, θυμίζοντας ολοένα και περισσότερο τον κομματικό εμφύλιο που κλόνισε το κόμμα κατά τη διάρκεια της ανόδου του Τραμπ στην εξουσία. Ορισμένοι, όπως ο συνάδελφος του Χάνιτι στο Fox, Τάκερ Κάρλσον, έχουν συνταχθεί με τους αντιπάλους του Μακάρθι.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Είναι δηλητηριώδες. Ο Κέβιν Μακάρθι πρέπει να δώσει λύση. Βρίσκεται στην ιδανική θέση για να συμφωνήσει με 20 συναδέλφους του και να αποκαταστήσει την υγεία του πολιτικού μας συστήματος. Δεν είναι δα και τόσο περίπλοκο», είπε ο Κάρλσον.

Το αντάρτικο των ακροδεξιών βουλευτών στήριξε και ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, που συνέκρινε τη σημερινή αναταραχή με το κίνημα του Πάρτι Τσαγιού. «Η αντιπαράθεση σιγοβράζει εδώ και 10 χρόνια, από την εξέγερση του Πάρτι Τσαγιού το 2010. Δεν θα προτιμούσατε να έχετε τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να ηγείται των διαπραγματεύσεων για το χρέος και τις κρατικές δαπάνες;» ρώτησε στη διαδικτυακή εκπομπή του ο Μπάνον.

Ορισμένοι σχολιαστές συντηρητικών μέσων –όπως το Fox– στηρίζουν την ακραία πτέρυγα, ενώ άλλοι την καλούν σε σύνεση.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Η διχογνωμία μεταξύ «ταραξιών» και «ειρηνοποιών» αποτελεί νέο φαινόμενο στις τάξεις του κόμματος, δημιουργώντας νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Παρότι πολλοί αξιωματούχοι του κόμματος και προβεβλημένοι δημοσιογράφοι συντηρητικών ΜΜΕ καταδίκασαν αρχικά σε ιδιωτικές τους συζητήσεις την εξέγερση των ταραξιών, συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά και οικονομικά επωφελής, όπως είχε αποδειχθεί και το 2010.

Τα συντηρητικά ΜΜΕ και οι αστέρες τους είχαν συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή του κινήματος του Πάρτι Τσαγιού στις αρχές της δεκαετίας του 2010, με το δίκτυο Fox να προσλαμβάνει φυσιογνωμίες του κινήματος, όπως ο Γκλεν Μπεκ και η Σάρα Πέιλιν.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, οι περισσότεροι σχολιαστές, προσκεκλημένοι και παρουσιαστές του Fox News κήρυτταν την ανάγκη κομματικής ενότητας, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται στην αμήχανη θέση να καταδικάζουν το πολιτικό χάος, που κάποτε προωθούσαν.

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο Fox, ο βουλευτής Μάικ Λόλερ σχολίασε ότι οι αντάρτες συνάδελφοί του διαπνέονται από εγωισμό. «Εβαλαν τον εαυτό τους πάνω από όλα και ζημιώνουν τους συντηρητικούς σε όλη τη χώρα. Πρέπει να σοβαρευτούν, να ξυπνήσουν και να καταλάβουν ότι ο συμβιβασμός δεν είναι υποχώρηση. Είμαστε πάνω από 200 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, που στηρίζουμε τον Μακάρθι και θα τον ψηφίζουμε σε κάθε ψηφοφορία», τόνισε ο Λόλερ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT