Βραζιλία: Οι τρεις εξουσίες καταδικάζουν τις «τρομοκρατικές ενέργειες» των μπολσοναριστών

Βραζιλία: Οι τρεις εξουσίες καταδικάζουν τις «τρομοκρατικές ενέργειες» των μπολσοναριστών

«Είμαστε ενωμένοι ώστε να ληφθούν θεσμικά μέτρα σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία», είπαν, ζητώντας «ηρεμία και ειρήνη»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικεφαλής της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας στη Βραζιλία εξέδωσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως τις χαρακτήρισαν, που συνέβησαν χθες στη Μπραζίλια, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο εισέβαλαν σε κέντρα εξουσίας στην πρωτεύουσα.

«Είμαστε ενωμένοι ώστε να ληφθούν θεσμικά μέτρα σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία», είπαν, ζητώντας «ηρεμία και ειρήνη».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο εκτελών χρέη προέδρου της Γερουσίας Βενετσιάνο Βιτάλ ντο Ρέγκο, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Αρτούρ Λίρα και η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ.

Σημειώνεται ότι δύο χρόνια και δύο ημέρες μετά την εισβολή των τραμπιστών στο αμερικανικό Καπιτώλιο, η Βραζιλία βίωσε ένα πανομοιότυπο σκηνικό, καθώς κατοντάδες οπαδοί του Μπολσονάρο, φορώντας ρούχα με τα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το πλήθος πορεύθηκε από το αρχηγείο του στρατού στη Μπραζίλια προς την καρδιά της βραζιλιάνικης πολιτικής, την Praça dos Três Poderes – εκεί όρμησαν και έσπασαν τις γραμμές άμυνας της αστυνομίας, καταφέροντας να εισέλθουν στα κτίρια που στεγάζουν τις νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές εξουσίες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με βροχή δακρυγόνων.

Χιλιάδες οπαδοί του πρώην προέδρου, που αρνούνται να αποδεχτούν την ήττα του, είχαν κατασκηνώσει στην Μπραζίλια και σε άλλες πόλεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλάνε ανοιχτά ακόμα και για στρατιωτικό πραξικόπημα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία ο Μπολσονάρο.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT