Ε.E. – ΝΑΤΟ: Πλήρης στήριξη στην Ουκρανία, νέες κυρώσεις σε Λευκορωσία και Ιράν

Ε.E. – ΝΑΤΟ: Πλήρης στήριξη στην Ουκρανία, νέες κυρώσεις σε Λευκορωσία και Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Συμμαχία υπέγραψαν στις Βρυξέλλες, έδρα και των δύο οργανισμών, διμερή δήλωση εταιρικής σχέσης που θα καθορίσει τη συνεργασία μεταξύ τους για τα επόμενα χρόνια.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, έδρα και των δύο οργανισμών, μια διμερή δήλωση εταιρικής σχέσης που θα καθορίσει τη συνεργασία μεταξύ τους για τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για την τρίτη κοινή δήλωση συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετείχαν στην τελετή υπογραφής στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας.

Στην επακόλουθη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του υπογεγραμμένου εγγράφου, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να φέρει τη συνεργασία με την Ε.Ε. στο επόμενο επίπεδο, ενώ διατράνωσε εκ νέου την πεποίθησή του υπέρ μιας σθεναρότερης στήριξης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προ της ρωσικής επιθετικότητας.

Η συνεργασία «είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή της δήλωσης στο αρχηγείο της Συμμαχίας.

Ο ηγέτης του ΝΑΤΟ τόνισε ακόμα ότι η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να διαρρήξει τις σχέσεις μεταξύ των δυτικών κρατών έχει αποτύχει, αλλά συμπλήρωσε πως «δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλη τη στρατιωτική ενίσχυση που χρειάζεται. Ανακοίνωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας λόγω της υποστήριξης του καθεστώτος Λουκασένκο στη Μόσχα. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει η Ε.Ε. και για το Ιράν, πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε το Κρεμλίνο για όσο χρειαστεί με ένα αυστηρό καθεστώς κυρώσεων, θα επεκτείνουμε αυτές τις κυρώσεις σε όσους υποστηρίζουν στρατιωτικά τον πόλεμο της Ρωσίας, όπως η Λευκορωσία ή το Ιράν», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου. «Και θα επιβάλουμε νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, απαντώντας στον ρόλο της στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία».

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. έχουν επίσης στόχο να συνεργαστούν στο μέλλον σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και για το Διάστημα, την ξένη ανάμειξη και τη χειραγώγηση των πληροφοριών, όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ρητά η Κίνα για πρώτη φορά. «Ο αυξανόμενος δογματισμός και οι πολιτικές της Κίνας αποτελούν προσκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ωστόσο πως η ουσιαστική επέκταση της επίσημης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο θεσμούς εμπεριέχει προκλήσεις, καθώς η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Πηγή: Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT