Αυστρία: Η ακροδεξιά πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις

Αυστρία: Η ακροδεξιά πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις

Από 11% που συγκέντρωνε πίσω στα μέσα του 2020, το FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ πλέον συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις 28% και οδηγεί την προεκλογική κούρσα.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) είναι πια πρώτη δύναμη στην Αυστρία εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται στη χώρα το προσεχές διάστημα σε επίπεδο κρατιδιακό (για τη βουλή στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας στις 29 Ιανουαρίου) και εθνικό (εθνικές κάλπες πριν από το τέλος του 2024).  

Από 11% που συγκέντρωνε πίσω στα μέσα του 2020, το FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ πλέον συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις 28% και ηγείται της προεκλογικής κούρσας, όπως σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.

Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) με 25% και στην τρίτη το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα (ÖVP) του νυν καγκελαρίου Καρλ Νεχάμερ με 21%, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται ακόμη πιο πίσω με 10%.

Σημειώνεται ότι στην αυστριακή συγκυβέρνηση συμμετέχουν επί του παρόντος το ÖVP και οι Πράσινοι.   

Έχουν πια περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που το FPÖ ήταν στην (συγ)κυβέρνηση της Αυστρίας, ως μικρός εταίρος στο πλευρό του ÖVP στην ηγεσία του οποίου βρισκόταν τότε ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ωστόσο, εκείνο το κυβερνητικό «πείραμα» είχε τελειώσει μάλλον άδοξα για το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), με τον τότε ηγέτη του, τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, να πρωταγωνιστεί σε ένα σκάνδαλο από το οποίο θα ξεκινούσε το τέλος της δικής του πολιτικής καριέρας αλλά και εκείνης του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πλέον, πέντε χρόνια μετά, η αυστριακή ακροδεξιά ανεβαίνει ως δύναμη που μπορεί να εξαργυρώσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, με εφαλτήριο όσα προηγήθηκαν (τη δυναμική διαμαρτυρίας κατά των περιοριστικών μέτρων της πανδημικής περιόδου) και όσα τώρα εκτυλίσσονται (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό).

Αν και δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, το FPÖ παρουσιάζεται μάλιστα ήδη να επηρεάζει με τη στάση του κάποιες από τις κυβερνητικές αποφάσεις.   

Στις 8 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Αυστρίας μπλόκαρε την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, με την εν λόγω απόφαση να οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον φόβο του κυβερνώντος κεντροδεξιού ÖVP για την άνοδο του ακροδεξιού FPÖ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Με πληροφορίες από FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT