«Πολεμάμε με το ΝΑΤΟ, όχι με την Ουκρανία»

«Πολεμάμε με το ΝΑΤΟ, όχι με την Ουκρανία»

Οριστική η ρήξη Ρωσίας - Δύσης, δηλώνει ο Νικολάι Πατρούσεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρήξη της Ρωσίας με τη Δύση, καταλύτης της οποίας υπήρξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι οριστική και καμία μελλοντική εξέλιξη δεν θα μπορέσει να την αναιρέσει: αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα αν πιστέψει κανείς τον Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο. Εδώ πρόκειται για μια στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, πάνω απ’ όλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος με συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenti i Fakti. «Το σχέδιο των Δυτικών είναι να κατακερματίσουν τη Ρωσία και τελικά να τη σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου», προσέθεσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας KGB, όπως και ο Πούτιν, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ο Πατρούσεφ εκφράζει τους κύκλους του Κρεμλίνου που υιοθετούν την πιο σκληρή γραμμή έναντι της Δύσης και θεωρείται ένας από τους Ρώσους αξιωματούχους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πρόεδρο της χώρας. Η συνέντευξή του στην Argumenti i Fakti διαπνεόταν από σοβιετικού στυλ ανάλυση των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και της θέσης της Ρωσίας στον σύγχρονο κόσμο.

«Το αμερικανικό κράτος είναι απλώς το κέλυφος για το καρτέλ των τεράστιων πολυεθνικών που κυβερνούν τη χώρα και προσπαθούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο… Δεν υπάρχει θέση για τη χώρα μας στη Δύση», υποστήριξε ο Πατρούσεφ, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει την οικονομική ανεξαρτησία της και καλώντας τους Ρώσους επιχειρηματίες να δείξουν περισσότερο «πατριωτικό πνεύμα».

Τις θέσεις Πατρούσεφ κάλυψε απολύτως ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί με τα περί σύγκρουσης Ρωσίας – ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Πούτιν απάντησε: «Αντικειμενικά (οι Δυτικοί) έχουν γίνει έμμεσο μέλος της σύγκρουσης, καθώς τροφοδοτούν την Ουκρανία με όπλα, τεχνολογία, πληροφορίες και πάει λέγοντας».

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληψη της Σολεντάρ και απειλούν το Μπαχμούτ, στην επαρχία Ντονέτσκ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έστελνε μηνύματα για αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης της ρωσικής μαχητικής ικανότητας, στο έδαφος των μαθημάτων που έλαβε η Μόσχα από τον ουκρανικό πόλεμο, αλλά και από την επέμβαση στη Συρία. Μιλώντας σε σύσκεψη της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας, ο Σοϊγκού έθεσε ως πρώτες προτεραιότητες την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας και των συστημάτων αεράμυνας. Επιπλέον τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να ενισχύει την πυρηνική «τριάδα» της –βαλλιστικοί πύραυλοι, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα– η οποία, κατά δήλωσή του, αποτελεί την κυριότερη εγγύηση της κυριαρχίας της.

Χθες έγινε γνωστό, εξάλλου, ότι η ρωσική ηγεσία διόρισε τον στρατηγό Αλεξάντερ Λάπιν ως επικεφαλής του Στρατού Ξηράς. Ο διορισμός του προκάλεσε αρνητικά σχόλια από μερίδα στρατιωτικών αναλυτών και bloggers, οι οποίοι είχαν ασκήσει σφοδρή κριτική στον Λάπιν για τις αποτυχίες του στα ουκρανικά μέτωπα, ιδιαίτερα μετά την απώλεια της πόλης Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, τον περασμένο Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν και χθες οι ιδιαίτερα φονικές συγκρούσεις στην επαρχία Ντονέτσκ. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού και της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner που μάχονται στην περιοχή εναντίον των Ουκρανών είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της μικρής πόλης Σολεντάρ, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αλατωρυχείου της.

Η Σολεντάρ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της μεγαλύτερης πόλης Μπαχμούτ, η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των ρωσικών επιχειρήσεων στην παρούσα φάση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο, στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, για «πραγματική τρέλα», μιλώντας για μεγάλες απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων και για ολοκληρωτική καταστροφή των δύο υπό πολιορκία ουκρανικών πόλεων. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, προειδοποίησε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα, μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, ενδεχομένως και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο.

Η Μπέρμποκ στο Χάρκοβο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό ουκρανική πόλη, που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα και αποτελεί προνομιακό στόχο των ρωσικών βομβαρδισμών, πραγματοποίησε χθες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ. Προτού συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα, η Μπέρμποκ υποσχέθηκε την παροχή πρόσθετων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, ύστερα από την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για παράδοση ελαφρών αρμάτων μάχης Marder. «Αυτή η πόλη αποτελεί σύμβολο της απόλυτης παράνοιας που χαρακτηρίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και των τεράστιων δεινών για τον λαό της χώρας, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί από τον ορίζοντα η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. «Η κυβέρνησή μας θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην Ουκρανία ώστε να υπάρξει πρόοδος στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, στους ανεξάρτητους θεσμούς και την πάλη κατά της διαφθοράς», προσέθεσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT