Τούρκος εισαγγελέας ζητεί να τεθεί εκτός νόμου το HDP

Τούρκος εισαγγελέας ζητεί να τεθεί εκτός νόμου το HDP

Το κόμμα, που αρνείται ότι συνδέεται με το PKK, έχει διορία ενός μηνός για να παρουσιάσει την υπεράσπισή του, εξήγησε ο εκπρόσωπός του.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πολιτικό σοκ προκλήθηκε στην Τουρκία μετά το αίτημα του γενικού εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν ζήτησε την απαγόρευση της λειτουργίας του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, HDP, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Ο κ. Σαχίν υποστήριξε πως το HDP συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με την τρομοκρατική οργάνωση PKK. «Ενεργούν σχεδόν σαν γραφείο στρατολόγησης και έχουν οργανική σχέση» του PKK, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, για να προσθέσει πως «είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει άμεσους δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση. 85 εκατομμύρια πολίτες της χώρας γνωρίζουν πως το κόμμα αυτό είναι όργανο του PKK και έχει άμεσους δεσμούς». Το HDP, που αρνείται ότι συνδέεται με το PKK, έχει διορία ενός μήνα για να παρουσιάσει την υπεράσπισή του, εξήγησε εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο συμπρόεδρος του ΗDP, Μιτχάτ Σεντζάρ, μίλησε για «δικαστική διαδικασία συνωμοσίας, επιχείρησης εναντίον μας. Ολοι μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πολιτική που είναι γεμάτη με μίσος, τρόμο και εκφοβισμό. Αυτή η πολιτική θα μας οδηγήσει σε κρίση και σύγκρουση. Ομως η ελπίδα θα μας οδηγήσει στην επιτυχία και στο φως. Η πηγή της ελπίδας μας είναι ο αγώνας».

Για να τεθεί εκτός νόμου ένα πολιτικό κόμμα, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 15 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αναστολή επιδότησης

Την Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε, με οκτώ ψήφους υπέρ και επτά κατά, να ανασταλεί η παροχή κρατικής επιχορήγησης στο HDP, ύψους περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP κέρδισε το 12% των ψήφων, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Ο επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι φυλακισμένος από το 2016. Εκατοντάδες στελέχη και εκλεγμένοι δήμαρχοι του HDP έχουν συλληφθεί και αντικαταστάθηκαν από αξιωματούχους που όρισε η τουρκική κυβέρνηση. Η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το HDP άρχισε τον Μάρτιο του 2021.

Πολιτικοί αναλυτές που αντιπολιτεύονται την τουρκική κυβέρνηση εκτιμούν πως ο Ερντογάν κάνει «πογκρόμ» εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και υπενθυμίζουν την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε κάθειρξη 2 ετών και 5 μηνών, που αν η απόφαση επικυρωθεί από το Εφετείο θα του στερηθούν όλα τα πολιτικά του δικαιώματα. Η κυβέρνηση μιλάει για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και υποστηρίζει πως δεν παρεμβαίνει στο έργο της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT