Στόλτενμπεργκ: «Η Αγκυρα θα άρει το βέτο για τη Σουηδία»

Στόλτενμπεργκ: «Η Αγκυρα θα άρει το βέτο για τη Σουηδία»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – ΝΑΤΟ. Κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε βέβαιος ότι η διαδικασία προσχώρησης θα ολοκληρωθεί και ότι η Τουρκία όπως και η Ουγγαρία θα το επικυρώσουν. Επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της» και πρόσθεσε ότι «κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από την τρομοκρατία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία».

Στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης που υπεγράφη χθες, ΝΑΤΟ και E.E. δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που απειλεί την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. «Η στρατηγική εταιρική σχέση ΝΑΤΟ – Ε.Ε. βασίζεται στις κοινές μας αξίες, την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας να προωθήσουμε και να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία στον ευρωατλαντικό χώρο. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών. Ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει επιδεινώσει μια κρίση τροφίμων και ενέργειας που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην κοινή δήλωση ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Οι δύο οργανισμοί εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία και επαναλαμβάνουν τη συνεχή υποστήριξή τους για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Τονίζουν, επίσης, ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία.

Στόλτενμπεργκ: Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από την τρομοκρατία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία.

Αναφορά στην Κίνα

Η κοινή δήλωση περιλαμβάνει και μια σύντομη αναφορά στην Κίνα: «Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού. Οι αυξανόμενες διεκδικήσεις και πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT