ΗΠΑ: Βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα σε πρώην γραφείο του Μπάιντεν

ΗΠΑ: Βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα σε πρώην γραφείο του Μπάιντεν

Ο Τραμπ προσπάθησε να συνδέσει την υπόθεση με τις έρευνες στο σπίτι του στη Φλόριντα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικηγόροι του Τζο Μπάιντεν ανακάλυψαν έναν «μικρό αριθμό» απόρρητων εγγράφων στο πρώην γραφείο του σε think tank της Ουάσιγκτον το περασμένο φθινόπωρο, δήλωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, γεγονός που ώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει την υπόθεση.

Τα έγγραφα που βρέθηκαν σε παλαιό γραφείο του Μπάιντεν και τα οποία χρονολογούνται από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος ανακαλύφθηκαν από την προσωπική του νομική ομάδα στις 2 Νοεμβρίου, όταν εκείνοι πακετάριζαν τους φακέλους στο Κέντρο Πεν Μπάιντεν, σύμφωνα με τις δηλώσεις. Οι αξιωματούχοι δεν περιέγραψαν επακριβώς πόσα ήταν τα έγγραφα, τι είδους πληροφορίες περιείχαν ή το επίπεδο διαβάθμισής τους.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε την Εθνική Υπηρεσία Αρχείων την ίδια ημέρα που βρέθηκαν τα έγγραφα «σε μια κλειδωμένη ντουλάπα» και ότι η υπηρεσία τα ανέκτησε το επόμενο πρωί.

Στη δήλωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι «συνεργάζεται» με το υπουργείο, αλλά δεν εξηγείται γιατί η ομάδα του Μπάιντεν περίμενε πάνω από δύο μήνες για να ανακοινώσει την ανακάλυψη των εγγράφων, η οποία στην πραγματικότητα έγινε μία εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο, περίοδο κατά την οποία η είδηση θα αποτελούσε εκρηκτική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής.

Ο Τραμπ ξεσπάθωσε ύστερα από την αποκάλυψη της Δευτέρας. «Ωρα να κάνει έφοδο το FBI στα πολλά σπίτια του Τζο Μπάιντεν· γιατί όχι και στον Λευκό Οίκο;» έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Ομως, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ προσπάθησε να παραλληλίσει τις δύο υποθέσεις, οι συνθήκες της ανακάλυψης των αρχείων Μπάιντεν φαίνεται πως διαφέρουν σημαντικά. Ο Μπάιντεν ουδέποτε ειδοποιήθηκε πως είχε στην κατοχή του επίσημα έγγραφα που έπρεπε να επιστρέψει, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ η ομάδα του αποκάλυψε πάραυτα την ανακάλυψη των αρχείων και τα επέστρεψε εντός μιας ημέρας.

Αντιθέτως, η υπηρεσία αρχείων ζήτησε επανειλημμένως το 2021 από τον Τραμπ την επιστροφή ενός μεγάλου αριθμού αρχείων που είχε ορίσει ως «αγνοούμενα». Εκείνος απαντούσε επί μήνες αρνητικά στην υπηρεσία, ύστερα της επέτρεψε να ανακτήσει 15 κουτιά με υλικό στις αρχές του 2022, τα οποία περιείχαν μεν πλήθος απόρρητων εγγράφων, όπως όμως αποδείχθηκε αργότερα, υπήρχαν κι άλλα που κρατήθηκαν κρυμμένα.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα νομικά ζητήματα, η ανακάλυψη αυτή θα θέσει εμπόδια στην απαγγελία κατηγοριών στον Τραμπ για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, η ανακάλυψη θα ανάψει τα αίματα στο Καπιτώλιο, όπου οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι μόλις κατέλαβαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχεδιάζουν ήδη πολλαπλές έρευνες για τη διοίκηση Μπάιντεν αλλά και για τη νομιμότητα της έρευνας του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT