Βραζιλία: Διαδηλωτές κατά της Ακροδεξιάς

Βραζιλία: Διαδηλωτές κατά της Ακροδεξιάς

Χιλιάδες στο Σάο Πάολο – Πίεση στον Μπάιντεν για έκδοση του Μπολσονάρο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμιά αμνηστία»! Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο, του Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλων μεγάλων πόλεων, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των οπαδών του ακροδεξιού τέως προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο που πρωτοστάτησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Κυριακής, με τη μαζική εισβολή τους στα κεντρικά κτίρια της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Το σύνθημα των διαδηλωτών παρέπεμπε στην αμνηστία που δόθηκε ύστερα από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας που κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 1964 έως το 1985, με αποτέλεσμα οι βασανιστές και οι δολοφόνοι του καθεστώτος να μείνουν ατιμώρητοι. Πρώην λοχαγός του στρατού, ο Μπολσονάρο υπήρξε νοσταλγός της χούντας, εκθείαζε έναν διαβόητο βασανιστή και επί προεδρίας του η κυβέρνηση τιμούσε την επέτειο του πραξικοπήματος.

Περίπου 1.500 στασιαστές είχαν συλληφθεί μέχρι χθες, ύστερα από τη βίαιη διάλυση των κατασκηνώσεων που είχαν στήσει έξω από στρατώνες, πιέζοντας τους στρατιωτικούς να προχωρήσουν σε πραξικόπημα για την ανατροπή του αριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Τουλάχιστον 1.000 από αυτούς αναμένεται να διωχθούν για οργανωμένο έγκλημα, απόπειρα πραξικοπήματος και βίαιη ανατροπή της δημοκρατικής τάξης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο.

Κριτική Λούλα

Μιλώντας στους κυβερνήτες των πολιτειών, ο Λούλα άσκησε δριμεία κριτική στη στρατιωτική ηγεσία για την ανοχή που έδειξε στις συγκεντρώσεις των στασιαστών έξω από τους στρατώνες. «Εκείνοι (οι ακροδεξιοί) ζητούσαν ανοιχτά πραξικόπημα έξω από τα στρατόπεδα, αλλά (οι στρατιωτικοί) δεν έκαναν τίποτα. Ούτε ένας στρατηγός δεν σηκώθηκε να τους πει ότι αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα», επισήμανε ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος κατηγόρησε επίσης ορισμένες από τις δυνάμεις ασφαλείας για συνενοχή με τους στασιαστές.

Δεν θα του δώσουμε ιταλική υπηκοότητα ακόμη και αν τη ζητήσει, δηλώνει ο Αντόνιο Ταγιάνι για τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας.

Στις ΗΠΑ, ενισχύεται η πίεση στον πρόεδρο Μπάιντεν για την έκδοση του Μπολσονάρο, ο οποίος κατέφυγε στη Φλόριντα του φίλου του Ντόναλντ Τραμπ στις 30 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Λούλα, για να αποφύγει δικαστικές διώξεις στη Βραζιλία. Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ζητήσει την απέλαση του Μπολσονάρο, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό οι ΗΠΑ να του δώσουν πολιτικό άσυλο. Από το Μεξικό, όπου συνόδευσε τον Μπάιντεν για την τριμερή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Καναδά – Μεξικού, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κανένα επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση του Λούλα για έκδοση του Μπολσονάρο. Δεν αποκλείεται, όμως, αυτό να συμβεί εντός των προσεχών ημερών, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας θα συζητήσει αίτημα για έκδοση του τέως προέδρου. Το ζήτημα περιπλέκεται διότι ο Μπολσονάρο μπήκε στις ΗΠΑ με διπλωματική βίζα ηγέτη κράτους, αφού ήταν ακόμη πρόεδρος της χώρας του, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Στο νοσοκομείο

Τη Δευτέρα, ο Μπολσονάρο εισήχθη σε νοσοκομείο του Ορλάντο, στη Φλόριντα, παραπονούμενος για πόνους στην κοιλιακή χώρα, οι οποίοι πιθανόν να σχετίζονται με την απόπειρα δολοφονίας του στην προεκλογική περίοδο του 2018, όταν μαχαιρώθηκε από πολιτικό του αντίπαλο. Ο γιατρός του είπε ότι η κατάστασή του δεν ήταν σοβαρή και ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί εγχείρηση. Με συνέντευξή του στο CNN Brasil, ο ίδιος ο Μπολσονάρο εξήγησε ότι σχεδίαζε να μείνει στις ΗΠΑ έως τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά τώρα σχεδιάζει να επιστρέψει νωρίτερα στη Βραζιλία για να δει τους γιατρούς του.

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν φήμες πως ο Μπολσονάρο ενδέχεται να ζητήσει την ιταλική υπηκοότητα –κάτι που έχουν ήδη πράξει δύο από τους τέσσερις γιους του– μιας και ο προπάππος του είχε γεννηθεί στη βορειοανατολική Ιταλία. Ωστόσο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι διέψευσε την πληροφορία. «Δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο και δεν πιστεύω ότι, και αν το πράξει, θα το πετύχει, τουλάχιστον αυτή είναι η θέση μου», δήλωσε ο Ταγιάνι. Στην κυβέρνηση της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι συμμετέχει η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είχε εκφράσει στο παρελθόν τη συμπάθειά του για τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας. Η δημοκρατική αντιπολίτευση αντιτίθεται σφοδρά στην προοπτική απόκτησης ιταλικής υπηκοότητας από τον Μπολσονάρο ή τους γιους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT