Κίνα: Όσοι διατηρούν επαφές με την Ταϊβάν «παίζουν με τη φωτιά»

Κίνα: Όσοι διατηρούν επαφές με την Ταϊβάν «παίζουν με τη φωτιά»

Το Πεκίνο δηλώνει ότι δεσμεύτηκε εκ νέου να «διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά του» και «να συνθλίψει συνωμοσίες για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα προέβη σε εκ νέου απειλές την Τετάρτη για επίθεση στην Ταϊβάν και προειδοποίησε ότι οι ξένοι πολιτικοί που διατηρούν επαφές με το αυτοδιοικούμενο νησί «παίζουν με τη φωτιά».

Εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας είπε ότι η χώρα επαναδεσμεύτηκε το νέο έτος να «διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» και «να συνθλίψει συνωμοσίες για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» στην αυτοδιοικούμενη δημοκρατία που χωρίστηκε από την ηπειρωτική Κίνα το 1949.

«Η κακόβουλη υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν μεταξύ αντικινεζικών στοιχείων σε λίγες ξένες χώρες είναι μια σκόπιμη πρόκληση», δήλωσε ο Μα Σιαογκουάνγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως ένα κινεζικό έδαφος που πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου – διά της βίας αν χρειαστεί. Μια σειρά από επισκέψεις ξένων πολιτικών στην Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης τής τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι και πολλών Ευρωπαίων πολιτικών, προκάλεσαν επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος και από τις δύο πλευρές.

Αυτή την εβδομάδα, ο στρατός της Ταϊβάν διοργανώνει ασκήσεις με σκοπό να καθησυχάσει τους πολίτες για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις απειλές της Κίνας ενόψει των διακοπών του νέου Σεληνιακού Έτους.

«Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ασφάλεια του εναέριου χώρου μας και την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας Γου Μπονγκ-Γιενγκ σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση νότια της πρωτεύουσας Ταϊπέι.

Οι ασκήσεις συμπίπτουν με επίσκεψη Γερμανών και Λιθουανών βουλευτών – το κράτος της Βαλτικής έχει ιδιαίτερα μπει στο στόχαστρο της κινεζικής οργής για την αναβάθμιση των δεσμών του με την Ταϊβάν.

«Καλούμε τις χώρες να σταματήσουν να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν για την ανεξαρτησία και να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά για το ζήτημα της Ταϊβάν», είπε ο Μα.

Η Κίνα απάντησε στις ξένες επισκέψεις πραγματοποιώντας στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που θεωρούνται από ορισμένους πρόβα αποκλεισμού ή εισβολής. Το Πεκίνο στέλνει αεροπλάνα και πολεμικά πλοία προς την Ταϊβάν σε σχεδόν καθημερινή βάση, συχνά διασχίζοντας τα στενά της Ταϊβάν. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Κίνα έστειλε αριθμό-ρεκόρ 71 αεροπλάνων και επτά πλοίων προς την Ταϊβάν – τη μεγαλύτερη άσκηση τέτοιας κλίμακας το 2022.

Οι προσπάθειες της Κίνας να απομονώσει διπλωματικά το νησί άφησαν την Ταϊβάν με μόλις 14 επίσημους διπλωματικούς εταίρους, αν και διατηρεί ισχυρές ανεπίσημες σχέσεις, με βασικούς συμμάχους τις ΗΠΑ και περισσότερα από 100 κράτη σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT