Σκληρή γραμμή Σολτς προς Κίνα αν εισβάλει στην Ταϊβάν

Σκληρή γραμμή Σολτς προς Κίνα αν εισβάλει στην Ταϊβάν

Τις σχέσεις με την Κίνα θα αναγκαζόταν να διακόψει η Γερμανία, όπως έκανε με τη Ρωσία, εάν η Κίνα επετίθετο στην Ταϊβάν, σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη του SPD, Λαρς Κλίνκμπαϊλ στην εφημερίδα Die Zeit

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τις σχέσεις με την Κίνα θα αναγκαζόταν να διακόψει η Γερμανία, όπως έκανε με τη Ρωσία, εάν η Κίνα επετίθετο στην Ταϊβάν, σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη του SPD, Λαρς Κλίνκμπαϊλ στην εφημερίδα Die Zeit.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, η Γερμανία εκπονεί νέα στρατηγική απέναντι στην Κίνα, με κεντρικό άξονα τη σταδιακή απεξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την κινεζική βιομηχανία. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αύριο, μεθαύριο ή σε δέκα χρόνια, η Κίνα ίσως παραβιάσει σύνορα. Αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, η σχέση μας με το Πεκίνο θα αλλάξει ριζικά, όπως έγινε με τη Ρωσία», είπε ο Κλίνκμπαϊλ.

Παρότι, όμως, η Γερμανία έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δεν προτίθεται να ενισχύσει την Ταϊβάν με οπλικά συστήματα, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Μπούντεσταγκ, Μαρί-Ανιες Στρακ-Ζίμερμαν, που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την ταϊβανική πρωτεύουσα Ταϊπέι.

Η νέα στρατηγική του Βερολίνου για την Κίνα αποτελεί σημαντική μετατόπιση από την εξωτερική πολιτική των ετών Μέρκελ, που οδήγησαν στη σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών των δύο οικονομιών. Τα τελευταία χρόνια, Γερμανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν αναδείξει τους κινδύνους της εξάρτησης από την κινεζική βιομηχανία, καλώντας σε αναζήτηση νέων εμπορικών εταίρων στην Ασία και στον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο.

Λίγο πριν εγκαταλείψει την καγκελαρία το 2021, η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ίσως ήταν αφελής στις εκτιμήσεις της για τα οφέλη της συνεργασίας με την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT