Κίνα – COVID-19: Φόβοι για τους ηλικιωμένους ενόψει διακοπών

Κίνα – COVID-19: Φόβοι για τους ηλικιωμένους ενόψει διακοπών

Κορυφαίοι Κινέζοι στον τομέα της Υγείας προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν τους ηλικιωμένους συγγενείς κατά τη διάρκεια των εορτών για το νέο Σεληνιακό Έτος

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινέζοι εκφράζουν ανησυχίες για την εξάπλωση της COVID-19 σε ηλικιωμένους συγγενείς, ενόψει της επιστροφής στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για διακοπές, για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ευρεία επιδημία.

Οι διακοπές του νέου Σεληνιακού Έτους, οι οποίες ξεκινούν επίσημα από τις 21 Ιανουαρίου, έρχονται μετά την αναστολή του αυστηρού καθεστώτος που είχε επιβάλει το Πεκίνο κατά του κορωνοϊού με μαζικά lockdowns που προκάλεσαν εκτεταμένη απογοήτευση και κατέληξαν σε ιστορικές διαμαρτυρίες.

Αυτή η απότομη αναστροφή απελευθέρωσε την COVID-19 σε έναν πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων που στερείται φυσικής ανοσίας, έχοντας θωρακιστεί από τον ιό από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, και περιλαμβάνει πολλούς ηλικιωμένους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το ξέσπασμα που εξαπλώνεται από τις μεγαλουπόλεις της Κίνας σε αγροτικές περιοχές με ανεπαρκείς ιατρικούς πόρους, κατακλύζει νοσοκομεία και αποτεφτωτήρια.

Με ελάχιστα επίσημα στοιχεία από την Κίνα, ο ΠΟΥ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα είναι δύσκολο να διαχειριστεί τον ιό κατά την περίοδο διακοπών που θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση ανθρώπων στον κόσμο.

Κορυφαίοι Κινέζοι στον τομέα της Υγείας προειδοποιούν, με κάθε μέσο, τους πολίτες να αποφεύγουν τους ηλικιωμένους συγγενείς κατά τη διάρκεια των εορτών.

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν κατά την ευρύτερη περίοδο του νέου Σεληνιακού Έτους, η οποία ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και διαρκεί 40 ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας, διπλάσιοι σε σχέση με το περασμένο έτος και το 70% από αυτά που παρατηρήθηκαν το 2019 πριν από την εμφάνιση της πανδημίας στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας.

Νέες προκλήσεις ενόψει ταξιδιών

Έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης, η Κίνα την Κυριακή απέσυρε τις εντολές καραντίνας για τους εισερχόμενους επισκέπτες, σε μια κίνηση που αναμένεται τελικά να τονώσει επίσης τα ταξίδια προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας της Κίνας ώθησαν πολλές χώρες να ζητούν αρνητικά αποτελέσματα τεστ COVID από άτομα που φτάνουν από την Κίνα.

Μεταξύ αυτών, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν επίσης περιορισμένες πτήσεις και απαιτούν δοκιμές κατά την άφιξη, με τους επιβάτες να εμφανίζονται ως θετικοί να στέλνονται σε καραντίνα.

Σε μια βαθύτερη περιφερειακή διαμάχη, η Κίνα με τη σειρά της σταμάτησε να εκδίδει βραχυπρόθεσμες βίζες και ανέστειλε τις εξαιρέσεις από τη βίζα διέλευσης για υπηκόους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Παρά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από το Πεκίνο, οι κρατήσεις εξερχόμενων πτήσεων από την Κίνα ήταν μόνο στο 15% των επιπέδων πριν από την πανδημία την εβδομάδα αφότου η χώρα ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της, δήλωσε την Πέμπτη η εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys.

Η χαμηλή χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών, οι υψηλοί αεροπορικοί ναύλοι, οι νέες απαιτήσεις τεστ για COVID-19 πριν από την πτήση από πολλές χώρες και η συσσώρευση αιτήσεων διαβατηρίων και βίζας θέτουν εκ νέου προκλήσεις, καθώς ο κλάδος προσβλέπει στην ανάκαμψη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ForwardKeys Insights Ολιβιέ Ποντί.

Η Hong Kong Airlines ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει να επιστρέψει στα ίδια επίπεδα δυναμικότητας μέχρι τα μέσα του 2024.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT