Τουρκία: Στο ΥΠΕΞ εκλήθη ο πρέσβης της Σουηδίας – Τι προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας

Τουρκία: Στο ΥΠΕΞ εκλήθη ο πρέσβης της Σουηδίας – Τι προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας

Από τον Σουηδό πρέσβη ζητήθηκαν εξηγήσεις για διαδήλωση που έγινε στη Σουηδία από μέλη του PKK, τα οποία φώναζαν συνθήματα και είχαν υβριστικά πανό για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης της Σουηδίας. Από τον Σουηδό πρέσβη ζητήθηκαν εξηγήσεις για διαδήλωση που έγινε στη Σουηδία από μέλη του PKK, τα οποία φώναζαν συνθήματα και είχαν υβριστικά πανό για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία κατήγγειλε βίντεο που επεξεργάστηκε ομάδα προσκείμενη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη Σουηδία, το οποίο δείχνει διαδηλωτές να κρεμάνε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης, αποκαλώντας «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εκφράζει αντιρρήσεις που εμποδίζουν την ένταξη της Σουηδίας -όπως και της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ. Οι αξιώσεις της Αγκυρας αφορούν κυρίως τη δίωξη της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και απελάσεις Τούρκων από τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε βέβαιος ότι η διαδικασία προσχώρησης θα ολοκληρωθεί.

Επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της» και πρόσθεσε ότι «κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από την τρομοκρατία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT