Οι ισχυροί φίλοι του Κατάρ στη Γερμανία

Οι ισχυροί φίλοι του Κατάρ στη Γερμανία

Στενές επιχειρηματικές και προσωπικές σχέσεις Γερμανών πολιτικών με την Ντόχα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν το περασμένο καλοκαίρι ο επικεφαλής της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, Χασάν αλ Θαουάντι, επισκέφθηκε το γήπεδο της πολυετούς πρωταθλήτριας Γερμανίας, Μπάγερν Μονάχου, με σκοπό να μιλήσει στους ποδοσφαιριστές σχετικά με τη «δύναμη του ποδοσφαίρου» να φέρει θετικές αλλαγές στον κόσμο, πολλοί παρατήρησαν πως δίπλα του βρισκόταν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών κι ένας από τους στενότερους φίλους του Κατάρ στη Γερμανία. Η ομιλία ξέφυγε λίγο από τον αρχικό σχεδιασμό της, με τον Γκάμπριελ να βγάζει ένα λόγο στον οποίο υποστήριξε μεταξύ άλλων πως το Κατάρ είναι μια «εντυπωσιακά σταθερή χώρα σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή».

Τα οχήματα με τα οποία το Κατάρ ασκεί την επιρροή του στη Γερμανία ξεπερνούν τη σφαίρα της οικονομίας. Η εντυπωσιακή συμμετοχή της χώρας στο μετοχικό σχήμα εταιρειών όπως η Volkswagen, η Porsche και η Deutsche Bank τής έχει ανοίξει πόρτες που οδηγούν πολύ ψηλά στην εξουσία. Το Εμιράτο έχει εδώ και χρόνια μια προνομιακή θέση στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), τη σημαντικότερη παγκόσμια διάσκεψη για θέματα άμυνας που διοργανώνεται στη βαυαρική πρωτεύουσα και έχει χαρακτηριστεί το «Νταβός της άμυνας» εξαιτίας της επιρροής και του κύρους των συμμετεχόντων, οι οποίοι προέρχονται από περίπου 70 χώρες.

Οι ισχυροί φίλοι του Κατάρ στη Γερμανία-1
Το Κατάρ ήταν πελάτης εταιρείας του Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. [A.P. Photo/Michael Sohn]

Ο επί 14 χρόνια πρόεδρος της διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ και ένας από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους διπλωμάτες, έδωσε το 2018 στον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι το σπάνιο προνόμιο να ανοίξει τη διάσκεψη, με μια εναρκτήρια ομιλία που παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ. Το Κατάρ έχει επίσης υπάρξει πελάτης της συμβουλευτικής εταιρείας του Ισινγκερ, Agora Strategy Group, στην οποία το Εμιράτο απευθύνθηκε το 2017 ώστε να εκπαιδεύσει τον τότε πρέσβη του στη Γερμανία και μέλος της μοναρχικής οικογένειας, Σαούντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Αμφότερες οι πλευρές, ωστόσο, διατηρούν πολύ κλειστή στάση όσον αφορά τις σχέσεις τους και σπανίως δέχονται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με αυτές.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε πρόσφατα στο Politico ότι ως «πολίτης και ιδιώτης» δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις συναλλαγές του, ενώ ο Γιόσκα Φίσερ, προκάτοχος του Γκάμπριελ στην αντικαγκελαρία, ο οποίος στο παρελθόν είχε επίσης μιλήσει υπέρ του Κατάρ, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν έχει σχέσεις με το Εμιράτο και τι είδους σχέσεις είναι αυτές, ενώ πηγές του Κατάρ αρνούνται τόσο τις σχέσεις του με οποιοδήποτε πολιτικό στέλεχος όσο και τη σύνδεσή τους με την Agora Strategy Group, της οποίας δηλώνουν μόνο πως έχουν παύσει να είναι πελάτες.

Οι ισχυροί φίλοι του Κατάρ στη Γερμανία-2
Ο Γιόσκα Φίσερ αρνήθηκε να πει αν έχει σχέσεις με το Εμιράτο. [A.P. Photo/Ronald Zak]

Σχέση αγάπης και μίσους

Ωστόσο, η προσπάθεια του Κατάρ να επηρεάσει τη γερμανική κοινή γνώμη υπέρ του έχει συναντήσει πολλά εμπόδια. Πέρα από το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μεταχείρισης των ομοφυλόφιλων ατόμων, που οι Γερμανοί δεν δέχονται να συγχωρήσουν εύκολα, οι υποστηρικτές του Κατάρ κλήθηκαν πρόσφατα να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις κατηγορίες για παρακολούθηση του προέδρου της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τέο Σβάντσιγκερ εκ μέρους της χώρας του κόλπου. Ο Σβάντσιγκερ υπήρξε δριμύς επικριτής της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, την οποία αποκάλεσε «καρκίνο για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο».

Οι ισχυροί φίλοι του Κατάρ στη Γερμανία-3
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι το 2022. [Amiri Diwan via A.P.]

Σύμφωνα με πηγές του Associated Press, το Κατάρ πλήρωσε πέρυσι πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία πρώην στελέχους της CIA παραγγέλνοντας παρακολούθησή του. Επιπλέον, η επιλογή των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της Γερμανίας να εμφανιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο καλύπτοντας τα στόματά τους με τα χέρια τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας συσκότισε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Παρ’ όλα αυτά, το Κατάρ παραμένει αυτή τη στιγμή ο στενότερος σύμμαχος της Γερμανίας στην προσπάθειά της για ενεργειακή μετάβαση. Οι δύο χώρες υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία η οποία προβλέπει την αγορά 2 εκατ. τόνων LNG και για πολλούς ειδικούς αυτή είναι μόνο η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης συνεργασίας στο ενεργειακό κομμάτι. Η φωτογραφία του υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ να υποκλίνεται βαθιά μπροστά στον υπουργό Περιβάλλοντος του Κατάρ την άνοιξη, λίγο πριν συζητήσουν τη συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου, θα μπορούσε να είναι ενδεικτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT