Ιταλία: Πολύκροτη σύλληψη του αρχινονού της Κόζα Νόστρα

Ιταλία: Πολύκροτη σύλληψη του αρχινονού της Κόζα Νόστρα

Στα χέρια των ιταλικών αρχών ο Νο 1 καταζητούμενος

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σε ιδιωτική κλινική του Παλέρμο στη Σικελία συνελήφθη χθες ο καταζητούμενος αρχηγός της σικελικής μαφίας, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο. Ο συλληφθείς είχε μεταβεί στην κλινική προκειμένου να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία για καρκίνο.

Ο Ντενάρο, ο οποίος διέφευγε τη σύλληψη εδώ και 30 χρόνια, ήταν επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης Κόζα Νόστρα, ενώ είχε καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια το 2002 για σειρά ανθρωποκτονιών. Στη σύλληψή του ενεπλάκησαν περισσότερα από 100 μέλη της χωροφυλακής και του στρατού. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση της σύλληψης του Ντενάρο χθες το πρωί, με τον φυγόδικο μαφιόζο να μεταφέρεται σε μυστική τοποθεσία από τη χωροφυλακή. Ο Ντενάρο επισκεπτόταν την κλινική του Παλέρμο με ψεύτικο όνομα για να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Σε βίντεο που μετέδωσαν χθες ιταλικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, κάτοικοι της σικελικής πρωτεύουσας χειροκροτούν την αστυνομία καθώς ο Ντενάρο οδηγείται με χειροπέδες σε περιπολικό.

Ο Ντενάρο έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα που έπαιξαν σοβαρό ρόλο στη σύγχρονη ιταλική ιστορία, όπως οι δολοφονίες των εισαγγελέων Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσαλίνο το 1992, οι φονικές βομβιστικές επιθέσεις σε Μιλάνο, Φλωρεντία και Ρώμη το 1993 και η απαγωγή, ο βασανισμός και η δολοφονία 11χρονου γιου πρώην μαφιόζου, ο οποίος είχε καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Ο Μεσίνα Ντενάρο είχε κομπάσει κάποτε ότι μπορούσε να γεμίσει νεκροταφείο με τα θύματά του.

Εργολαβία εκβιασμών

Ο συλληφθείς είχε αναλάβει εργολαβικά την εκβίαση επιχειρήσεων σε όλη την Ιταλία, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγάλα ποσά από την παράνομη ταφή τοξικών απορριμμάτων, το ξέπλυμα κεφαλαίων και τη διακίνηση ναρκωτικών για λογαριασμό της Κόζα Νόστρα. Ο Ντενάρο υπήρξε προστατευόμενος του «νονού των νονών» Τοτό Ρίινα, επικεφαλής της φατρίας του Κορλεόνε, ο οποίος συνελήφθη το 1993 ύστερα από 23 χρόνια στην παρανομία.

Τα μέλη της Κόζα Νόστρα έδωσαν στον Ντενάρο το παρατσούκλι «Ντιαμπολίκ», το όνομα μυθιστορηματικού διαρρήκτη που πάντα ξεφεύγει από τον νόμο, καθώς και «Ου Σίκου» (Αδύνατος, σε σικελική διάλεκτο).

Ο Μεσίνα Ντενάρο, που είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες Ιταλών εισαγγελέων και για βομβιστικές επιθέσεις, κρυβόταν στη Σικελία για 30 χρόνια.

Ο Ντενάρο χαρακτηρίζεται ο «τελευταίος των κλειδοκρατόρων», με πολλούς εισαγγελείς και πληροφοριοδότες να πιστεύουν ότι μόνον αυτός γνωρίζει τα ονόματα όσων συμμετείχαν στις σημαντικότερες δολοφονικές ενέργειες της μαφίας, όπως οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των εισαγγελέων Φαλκόνε και Μπορσαλίνο.

Οι ιταλικές αρχές βρέθηκαν αρκετές φορές κοντά στη σύλληψη του Ντενάρο, χάρη στην παρακολούθηση στενών συγγενών του. Με τον τρόπο αυτό συνελήφθη η αδελφή του Πατρίτσια το 2013, μαζί με αριθμό συνεργών του. Οι φωτογραφίες του καταζητούμενου ήταν, όμως, ελάχιστες, υποχρεώνοντας τις διωκτικές αρχές να βασίζονται σε σκίτσα και ασαφείς περιγραφές. Φέρεται ότι είχε κάνει πλαστική εγχείρηση για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι είχε αφαιρέσει το δέρμα από τα δάχτυλά του για να εξαφανίσει τα αποτυπώματά του. Τον Σεπτέμβριο του 2021, Βρετανός τουρίστας στην Ολλανδία κρατήθηκε για λίγες ώρες από ένοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι νόμισαν ότι ήταν ο Ντενάρο.

Ο Μεσίνα Ντενάρο αποτέλεσε σύμβολο της αδυναμίας του ιταλικού κράτους να πλήξει τα ανώτατα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος. Η σύλληψή του αποτελεί σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία μπορεί τώρα να υποστηρίξει ότι επαναφέρει το κράτος δικαίου στη νότια Ιταλία.

Συμβολικής αξίας

Μιλώντας στο BBC, η ποινικολόγος του Πανεπιστημίου του Εσεξ Αννα Σέργκι εξηγεί ότι η σύλληψη του Ντενάρο «έχει μεγάλη συμβολική αξία όχι μόνον επειδή πρόκειται για αφεντικό της Κόζα Νόστρα, αλλά γιατί ήταν ο τελευταίος σημαντικός καταζητούμενος μαφιόζος. Γι’ αυτό είδαμε πολίτες του Παλέρμο να χειροκροτούν τη σύλληψή του και να γιορτάζουν έτσι τον θρίαμβο του κράτους πάνω στην ανομία». Η δρ Σέργκι θέτει, ωστόσο, ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο της επιχείρησης σύλληψης. «Δεν γνωρίζουμε ποιος ενημέρωσε τις Αρχές για την παρουσία του καταζητούμενου στην κλινική και πώς είναι δυνατόν ο Ντενάρο να περιφέρεται με σωματοφύλακες στη Σικελία για 30 χρόνια. Πολλοί πιστεύουν ότι η ασθένειά του σήμανε ότι έπαψε να είναι χρήσιμος στους μαφιόζους συνεταίρους του και αυτοί επέλεξαν να τον πουλήσουν εξασφαλίζοντας ανταλλάγματα από το κράτος», λέει η δρ Σέργκι. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο αδελφός του οποίου δολοφονήθηκε από την Κόζα Νόστρα το 1980, συνεχάρη το υπουργείο Εσωτερικών και τη χωροφυλακή για τη σύλληψη του καταζητούμενου. Τις ευχαριστίες της στις ένοπλες δυνάμεις –στις οποίες υπάγεται η χωροφυλακή– εξέφρασε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη ως «μεγάλη νίκη του κράτους».

Περιουσίες από την κοκαΐνη

Περισσότεροι από 3,5 εκατ. Ευρωπαίοι έκαναν χρήση κοκαΐνης το 2021, μεγάλο μέρος της οποίας εισάγεται στην Ευρώπη «υπό την αιγίδα» της σικελικής μαφίας, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταγραφής Εξαρτήσεων EMCDDA. Η ευρωπαϊκή ήπειρος επλήγη από «τσουνάμι κοκαΐνης», σύμφωνα με τη Europol, η οποία κατέσχεσε 240 τόνους της διεγερτικής ναρκωτικής ουσίας το 2021, από 40 τόνους το 2011. «Η αμερικανική αγορά είναι κορεσμένη και η κοκαΐνη κοστίζει 50% με 100% ακριβότερα στις αγορές της Ευρώπης», λέει ο επικεφαλής ερευνών των γαλλικών τελωνείων, Φλοριάν Κολάς. Μεξικανικά καρτέλ πωλούν το «προϊόν» σε ευρωπαϊκές εγκληματικές οργανώσεις, κυρίως την ιταλική μαφία, αλλά και νέους παίκτες, όπως είναι η αλβανική και η σερβική μαφία, αλλά και πολλές φιλόδοξες συμμορίες σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως είναι η «Μόκρο μάφια» (μαροκινή μαφία σε Βέλγιο και Ολλανδία). Ενα κιλό κοκαΐνης, που κοστίζει 1.000 δολάρια στη Νότια Αμερική, μπορεί να πουληθεί για 35.000 ευρώ στην Ευρώπη, αφού έχει «κοπεί» με άλλες ουσίες. Η «ταρίφα» για ένα κοντέινερ –που μπορεί να περιέχει και έναν τόνο κοκαΐνης– είναι 100.000 ευρώ για τον λιμενεργάτη ο οποίος θα κάνει «τα στραβά μάτια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT