Το 2024 τα γερμανικά Leopard στην Ουκρανία – Σε κλοιό πιέσεων ο Σολτς

Το 2024 τα γερμανικά Leopard στην Ουκρανία – Σε κλοιό πιέσεων ο Σολτς

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ύστερα από την παραίτηση της υπουργού Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο Ολαφ Σολτς ύστερα από την παραίτηση της υπουργού Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ηγετικού στελέχους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και ενός από τα πιο έμπιστα πρόσωπα στο περιβάλλον του Γερμανού καγκελαρίου. Αν και είχε προαναγγελθεί από τον Τύπο, η παραίτηση της υπουργού ήρθε την πιο ακατάλληλη στιγμή για την κυβέρνησή της, καθώς εντείνονται οι πιέσεις σειράς συμμάχων της Γερμανίας προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την παράδοση γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία – θέμα για το οποίο η κυβέρνηση Σολτς εμφανιζόταν επιφυλακτική. Η Λάμπρεχτ υπέβαλε χθες το πρωί την παραίτησή της στην καγκελαρία, η οποία την έκανε δεκτή.

Εδώ και αρκετό διάστημα η απερχόμενη υπουργός Αμυνας είχε σοβαρό πρόβλημα με τη δημόσια εικόνα της, καθώς ισχυρής επιρροής μέσα ενημέρωσης την εμφάνιζαν να αγνοεί τη διάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων και να είναι αναποτελεσματική στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό τους, η οποία είχε αποκτήσει ιδιαίτερη επιτακτικότητα με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα ειρωνικά σχόλια ενισχύθηκαν από σειρά αστοχιών της, όπως το γεγονός ότι ο 22χρονος γιος της τη συνόδευε σε υπηρεσιακά ταξίδια ή το ότι λίγες ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εθεάθη σε ινστιτούτο αισθητικής του Βερολίνου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο αναφορικά με τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης PUMA, τα οποία μόλις είχαν ενταχθεί στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Στη διάρκεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά, και τα 18 PUMA που συμμετείχαν στα γυμνάσια τέθηκαν εκτός λειτουργίας ύστερα από μιάμιση ώρα, αντιμετωπίζοντας σειρά τεχνικών προβλημάτων. Η χαριστική βολή ήρθε με το ατυχέστατο μήνυμα της Λάμπρεχτ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στο αυτοσχέδιο βίντεο, που είχε θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, η υπουργός Αμυνας εμφανιζόταν με φόντο χαρμόσυνα πυροτεχνήματα και, στο μήνυμά της, ανέφερε ότι χάρη στην πολεμική σύρραξη «κέρδισε πολλές εμπειρίες» και «είχε πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους». Ο Ολαφ Σολτς αναμένεται να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Αμυνας πολύ σύντομα, ενδεχομένως και σήμερα.

Το 2024 τα γερμανικά Leopard στην Ουκρανία – Σε κλοιό πιέσεων ο Σολτς-1
Εδώ και αρκετό διάστημα, η απερχόμενη υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ είχε σοβαρό πρόβλημα με τη δημόσια εικόνα της. [REUTERS/Matthias Rietschel]

Οι σύμμαχοι της Γερμανίας την παροτρύνουν να δώσει το πράσινο φως για την παράδοση των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Σειρά χωρών-μελών του ΝΑΤΟ προτίθενται να εφοδιάσουν την Ουκρανία με γερμανικά άρματα μάχης Leopard, αλλά χρειάζονται την άδεια του Βερολίνου. Η πίεση προς την κυβέρνηση Σολτς προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύθηκε το Σάββατο, όταν η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 14 βαριά άρματα μάχης Challenger (το βρετανικό αντίστοιχο των Leopard). Νέα έκκληση προς το Βερολίνο να μην εμποδίσει την παράδοση Leopard στο Κίεβο απηύθυνε χθες ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου θεωρούν πιθανό να δοθεί τελικά το πράσινο φως από την κυβέρνηση Σολτς την προσεχή Παρασκευή, όταν θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν, στη Γερμανία, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν. Ωστόσο ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας Rheinmetall, Αρμιν Πάπεργκερ, δήλωσε χθες ότι ακόμη κι αν ληφθεί σχετική απόφαση, το νωρίτερο που θα μπορούσαν να παραδοθούν άρματα Leopard στην Ουκρανία θα ήταν στις αρχές του 2024. Για να δικαιολογήσει τη θέση του αυτή επικαλέστηκε σειρά τεχνικών προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν (αποσυναρμολόγηση, μετατροπές κ.λπ.), ενώ τόνισε ότι το κόστος της επισκευής είναι τόσο υψηλό, που θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική παραγγελία από τη γερμανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT