Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία για τα γυμνάσια με Λευκορωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία για τα γυμνάσια με Λευκορωσία

Σκηνές Αποκάλυψης με δεκάδες νεκρούς στο Ντνίπρο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινά αεροπορικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας άρχισαν χθες και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, ενισχύοντας τους φόβους του Κιέβου και των Δυτικών του συμμάχων για το ενδεχόμενο μιας νέας, μεγάλης κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, σχεδόν 11 μήνες από την έναρξη του πολέμου.

Η κυβέρνηση του Μινσκ διαβεβαίωσε προκαταβολικά ότι τα γυμνάσια έχουν αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα και ότι η Λευκορωσία δεν έχει την πρόθεση να εμπλακεί στον πόλεμο που διεξάγεται στη γειτονική της χώρα. Το γεγονός όμως ότι το έδαφός της χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022 για την εξαπόλυση της επίθεσης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στην ουκρανική πλευρά.

Το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, που έχει έδρα την Ουάσιγκτον, εκτιμούσε σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή ότι συσσωρεύονται ενδείξεις περί επικείμενης, μεγάλης κλίμακας πολεμικής επιχείρησης της Ρωσίας. «Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να ετοιμάζεται να αναλάβει μια αποφασιστική, στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρηση μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με στόχο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να τερματίσει την αλυσίδα των στρατιωτικών επιτυχιών της Ουκρανίας», αναφέρει η εν λόγω έκθεση.

Στο μεταξύ, σκηνές Αποκάλυψης διαδραματίζονταν χθες στο Ντνίπρο, μία από τις μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις στο κέντρο της χώρας, ύστερα από την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε το Σάββατο. Μεγάλοι γερανοί εργάζονταν πυρετωδώς γύρω από τα συντρίμμια τεράστιου συγκροτήματος κατοικιών, όπου κατοικούσαν 1.700 άνθρωποι, ενώ συνεργεία κουβαλούσαν σορούς μέσα σε μαύρες σακούλες. Ο τραγικός απολογισμός ανερχόταν χθες το βράδυ σε 40 νεκρούς και 75 τραυματίες, ενώ 39 άνθρωποι είχαν διασωθεί από τα σωστικά συνεργεία και 30 αγνοούνταν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία για τα γυμνάσια με Λευκορωσία-1
Σωστικά συνεργεία εργάζονταν πυρετωδώς στις κατοικίες στο Ντνίπρο. Στους 40 οι νεκροί χθες, 75 τραυματίες, 39 διασωθέντες και 30 αγνοούμενοι. Φωτ. A.P. PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

Οι ουκρανικές αρχές υποστήριζαν ότι η εκατόμβη στο μοιραίο συγκρότημα κατοικιών προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, κάτι που διέψευσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ενοχοποίησε πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας. Λίγο μετά την εκδήλωση της τραγωδίας, το Σάββατο, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο ρωσικός πύραυλος πιθανότατα έπεσε στο κτίριο αφού επλήγη από αμυντικό πύραυλο των Ουκρανών. Στη συνέχεια, όμως, ανασκεύασε τη δήλωσή του υπό την πίεση σφοδρών επικρίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι η εκατόμβη του Ντνίπρο έλαβε χώρα στη διάρκεια του νέου κύματος ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον των ουκρανικών υποδομών, που έπληξε σειρά πόλεων. Ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «απάνθρωπη επίθεση» από πλευράς Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητα παρόμοια εγκλήματα». Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πρότεινε τη συγκρότηση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων ηγετών με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Η πρότασή της αποσκοπεί να ξεπεράσει τον νομικό σκόπελο που υπάρχει, καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ διατηρεί δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σφοδρές μάχες συνεχίζονταν και χθες στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, ο ολοκληρωτικός έλεγχος της οποίας αποτελεί βασικό στόχο της ρωσικής εκστρατείας. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ επέμενε και χθες να διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί ολοκληρωτικού ελέγχου της πόλης Σολεντάρ από τους επιτιθέμενους, υποστηρίζοντας ότι οι μάχες συνεχίζονταν.

Πούτιν – Ερντογάν

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες οι Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως ανέφερε το Κρεμλίνο, συζητήθηκε η ρωσική πρόταση για μετατροπή της Τουρκίας σε κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η προοπτική ανταλλαγής περίπου 1.000 αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι Σουηδία και Φινλανδία οφείλουν να απελάσουν περί τους 130 Κούρδους «τρομοκράτες» αν θέλουν να εγκριθεί από το τουρκικό Κοινοβούλιο η αίτηση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT