Ο ζεστός χειμώνας καίει το ενεργειακό χαρτί του Πούτιν

Ο ζεστός χειμώνας καίει το ενεργειακό χαρτί του Πούτιν

Κόντρα στην παραδοσιακή άποψη στη Ρωσία ότι ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματά της στους πολέμους είναι ο στρατηγός χειμώνας, η παγωνιά στην Ευρώπη δεν ήρθε ακόμη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ένα ερώτημα υπήρχε στο μυαλό κάθε Ευρωπαίου κυβερνήτη: Τι θα γίνει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κλείσει» την παροχή αερίου;

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, η απειλή της διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε αυτό εδώ και χρόνια για τη θέρμανση των νοικοκυριών τους και την τροφοδοσία των εργοστασίων τους, ήταν ένα χαρτί που θα μπορούσε να παίξει ο Πούτιν αν ο πόλεμος συνεχιζόταν μέσα σε έναν βαρύ χειμώνα.

Πολίτες από χώρες που δεν βρίσκονταν σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία θα άρχιζαν να αναρωτιούνται, καθώς το κρύο θα δυνάμωνε, για ποιον λόγο θυσιάζουν την άνεσή τους για χάρη των Ουκρανών. Οι εθνικοί ηγέτες, τότε, νιώθοντας την εσωτερική πίεση, θα άρχιζαν να ζητούν την άμβλυνση των κυρώσεων ή μία ειρηνευτική διαπραγμάτευση με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους. Αυτό, πιθανότατα, ήταν το σχέδιο.

«Υπάρχει μια παραδοσιακή άποψη στη Ρωσία ότι ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματά της στους πολέμους είναι ο Στρατηγός χειμώνας. Αυτόν επιδίωξε να εκμεταλλευτεί ο Πούτιν ώστε να παίξει το “ενεργειακό χαρτί”», εξηγεί ο Κάιρ Γκάιλς, ανώτερος σύμβουλος στο think tank Τσάτμαν Χάους.

Ομως η παγωνιά δεν έχει έρθει ακόμη. Η Δυτική και η Κεντρική Ευρώπη απολαμβάνουν έναν πιο ήπιο χειμώνα από ό,τι αναμενόταν, ο οποίος, μαζί με μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, έχει πάρει από τα χέρια του Πούτιν ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά του.

Καθώς προχωράμε στο νέο έτος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να μειώσουν περαιτέρω την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία.

Κέρδος ένα έτος

O Ανταμ Μπελ, πρώην αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας, υποστηρίζει πως ο θερμός χειμώνας «έχει κερδίσει έναν χρόνο για την Ευρώπη. Εάν ζούσαμε έναν ψυχρό Δεκέμβριο και Ιανουάριο τα αποθέματα ενέργειάς μας θα τελείωναν. Αυτό δεν θα μας άφηνε πάρα πολλές επιλογές». Ωστόσο, θεωρεί πως η Ευρώπη έχει αρκετό δρόμο ακόμη. «Δεν αρκεί απλώς να αποθηκεύεις αέριο. Πρέπει να μπουν μονώσεις στα νοικοκυριά ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Η βιομηχανία πρέπει να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο».

«Αυτό είναι που καθιστά την παρούσα συγκυρία τόσο σημαντική», καταλήγει το CNN. «Καθώς οι μάχες συνεχίζονται υπάρχει για την Ευρώπη μια διαρκής υπόμνηση ότι αν αποτύχει να δράσει έγκαιρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε μία καταστροφή τον ερχόμενο χειμώνα. Και μια ενεργειακή κρίση που θα έχει προκαλέσει η ίδια στον εαυτό της θα επιστρέψει στον Πούτιν μία δύναμη που φέτος του στερεί η τύχη κι ένας απρόβλεπτα καλός καιρός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT