Ουκρανία: Τι προκάλεσε τον θάνατο 40 αμάχων σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο

Ουκρανία: Τι προκάλεσε τον θάνατο 40 αμάχων σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο

Kαταδεικνύεται ότι πλέον οι ρωσικές δυνάμεις έχουν έλλειμμα ακρίβειας στα πλήγματά τους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ένας ακατάλληλος πύραυλος που εκτόξευσαν οι Ρώσοι κατά της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων το Σάββατο, και καταδεικνύει ότι πλέον οι ρωσικές δυνάμεις έχουν έλλειμμα ακρίβειας στα πλήγματά τους.

Σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ένας μεγάλος αντιαεροπορικός πύραυλος AS-4 KITCHEN κατά τη ΝΑΤΟϊκή ταξινόμηση, με σοβιετική ονομασία – X-22, που εκτοξεύτηκε από μεσαίο βομβαρδιστικό Τουπόλεφ Tu-22M3, έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στην Ντνίπρο στις 14 Ιανουαρίου.

«Η Ρωσία ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έφταιγε ένας ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας. Ο KITCHEN είναι διαβόητα ανακριβής όταν χρησιμοποιείται εναντίον επίγειων στόχων επειδή το σύστημα καθοδήγησης ραντάρ της είναι ανεπαρκές στο να διακρίνει στόχους σε αστικές περιοχές», τόνισε το υπουργείο στην ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη.

Σημειώνει ότι παρόμοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες επιθέσεις με μαζικές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού ενός εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ στις 27 Ιουνίου 2022.

«Ενώ ορισμένοι πύραυλοι, όπως ο KITCHEN, είναι ακατάλληλοι για να πραγματοποιήσουν ένα χτύπημα ακριβείας, τα στοιχεία του πολέμου στην Ουκρανία υποδηλώνουν ότι η δυσλειτουργία της ικανότητας κρούσης μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας είναι βαθύτερη. Είναι πιθανό ότι προσπαθεί να εντοπίσει δυναμικά στόχους και να κάνει γρήγορη και ακριβή εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν», αναφέρει το Λονδίνο.

Ο πύραυλος αυτός έπληξε το Σάββατομια εννιαώροφη πολυκατοικία καταστρέφοντας 72 διαμερίσματα και προκαλώντας ζημιές σε άλλα 230. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 79, μεταξύ των οποίων είναι και 16 παιδιά.

Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας καθώς αγνοούνται άλλοι δύο πολίτες, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δεσμεύεται ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι και την ανεύρεση του τελευταίου.

Πηγή: Twitter, Ukrinform

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT