Μπόρις Πιστόριους: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, που πέφτει στα βαθιά από την πρώτη ημέρα

Μπόρις Πιστόριους: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, που πέφτει στα βαθιά από την πρώτη ημέρα

Η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του νέου υπουργού Aμυνας της Γερμανίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την παραίτηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανέθεσε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο στον Μπόρις Πιστόριους, έναν από τους ισχυρότερους πολιτικούς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο οποίος θα κληθεί να λάβει πολύ σύντομα κρίσιμες αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού και την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Στη γραπτή δήλωσή του για τον διορισμό, ο Σολτς χαρακτήρισε τον Πιστόριους «εξαιρετικό πολιτικό», σημείωσε ότι «ασχολείται με την πολιτική ασφαλείας εδώ και χρόνια» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «είναι ακριβώς το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της Bundeswehr (δηλαδή του γερμανικού στρατού) σε αυτό το σημείο καμπής». Την επιλογή του Πιστόριους ενέκριναν και οι κυβερνητικοί σύμμαχοι του SPD, τα κόμματα των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, που υπερφαλαγγίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες ως προς τη γερμανική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στα 62 του χρόνια, ο Πιστόριους ήταν μέχρι χθες υπουργός Εξωτερικών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ένα από τα μεγαλύτερα της Γερμανίας, και συνοδευόταν από τη φήμη του σκληρού σε θέματα ασφαλείας. Το 2019 είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του SPD απέναντι στον Ολαφ Σολτς. Σχετίζεται με την Ντόρις Σρέντερ-Κοπφ, η οποία υπήρξε σύζυγος του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, γνωστού για τις θερμές σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και για την ανάληψη διευθυντικών θέσεων σε ρωσικά ενεργειακά μεγαθήρια. Ο ίδιος ο Πιστόριους υπήρξε μέλος της ομάδας Γερμανορωσικής Φιλίας στη γερμανική Ανω Βουλή (Bundesrat), πριν από τη διάλυσή της λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο διάδοχος της Λάμπρεχτ αναμένεται να ορκιστεί αύριο Πέμπτη και θα υποχρεωθεί να κολυμπήσει από την πρώτη ημέρα των νέων του καθηκόντων στα βαθιά, καθώς η Γερμανία πιέζεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να άρει τις επιφυλάξεις της και να προμηθεύσει με άρματα μάχης Leopard την Ουκρανία ή τουλάχιστον να επιστρέψει σε άλλες χώρες-μέλη της Συμμαχίας να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.

Οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή στην αεροπορική βάση του Ραμστάιν, στη δυτική Γερμανία, όπου θα συναντηθούν εκπρόσωποι της ομάδας χωρών που στηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας ότι ελήφθησαν «θετικές αποφάσεις» όσον αφορά την αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στη χώρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT