Ουκρανία: Η τραγική ιστορία πίσω από την κίτρινη κουζίνα

Ουκρανία: Η τραγική ιστορία πίσω από την κίτρινη κουζίνα

Στη βομβαρδισμένη κουζίνα, την οποία είχαν διακοσμήσει ένας προπονητής πυγμαχίας ονόματι Mykhailo Korenovsky με τη σύζυγό του, η μικρή τους κόρη είχε σβήσει τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων της, αγκαλιάζοντας τους γονείς και τα αδέλφια της.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το τελευταίο σύμβολο της τρομοκρατίας της Ρωσίας είναι μια κίτρινη κουζίνα σε μια πολυκατοικία στο Ντνίπρο. Ζωές καταστρέφονται από τον ιμπεριαλισμό της Ρωσίας» έγραψε σήμερα στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καταδικάζοντας αυτή τη βάρβαρη επίθεση. 

Δυστυχώς, όμως, πίσω από αυτή τη φωτεινή κουζίνα στην Ουκρανία, φωτογραφίας της οποίας ήρθαν στο φως μετά τη ρωσική πυραυλική επίθεση, κρύβονται πολλές τραγικές ιστορίες. 

Στη βομβαρδισμένη κουζίνα, την οποία είχε διακοσμήσει ένας προπονητής πυγμαχίας ονόματι Mykhailo Korenovsky με τη σύζυγό του, η μικρή τους κόρη είχε σβήσει την τούρτα των γενεθλίων της, αγκαλιάζοντας τους γονείς και τα αδέλφια της.

Ουκρανία: Η τραγική ιστορία πίσω από την κίτρινη κουζίνα-1
Φωτ:UKRAINIAN ARMED FORCES/TELEGRAM

Η στιγμή αυτή, την οποία είχε απαθανατίσει και αναρτήσει στα social media ο Ουκρανός πυγμάχος, είναι από τις τελευταίες χαρούμενες στιγμές που θα θυμάται η μικρή με τον πατέρα της, ο οποίος δεν επέζησε από την επίθεση. 

Το παραπάνω βίντεο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και αναδημοσιεύτηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Σε αυτό φαίνεται το κορίτσι της οικογένειας να χαμογελά σβήνοντας τα τέσσερα κεράκια της τούρτας. Το BBC τονίζει πως δεν είναι σαφές πότε γυρίστηκε το βίντεο, αλλά αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση του πόσο ξαφνικά ο πόλεμος μπορεί να καταστρέψει ζωές αθώων ανθρώπων.

Ουκρανία: Η τραγική ιστορία πίσω από την κίτρινη κουζίνα-2
Κατεστραμμένη κουζίνα/ Φωτ: Reuters 

Από τη ρωσική επίθεση έχασαν τη ζωή τους περίπου 40 άνθρωποι, μαζί με τον Ουκρανό πυγμάχο, ενώ η μητέρα και τα παιδιά που διέμεναν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα επέζησαν. 

Η φωτογραφία της σχεδόν άθικτης κουζίνας, με τα κίτρινα ντουλάπια και τα φρούτα πάνω στο τραπέζι, είναι ανατριχιάστικη, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά οι όμορφες στιγμές που πέρασε εκεί η οικογένεια διαλύθηκαν. Ο τοίχος της κουζίνας κατέρρευσε, όπως κατέρρευσαν και οι άνθρωποι που με τόσο μεράκι την έφτιαξαν.

Το μπολ με τα μήλα βρίσκεται στη θέση του πάνω στο τραπέζι και δίπλα από τον νεροχύτη είναι στοιβαγμένα τα πιάτα, ενώ τα γάντια για τον φούρνο ήταν ακόμη κρεμασμένα. Ολα φαντάζουν όμορφα σε αυτή τη κουζίνα, αλλά στην πραγματικότητα όλα γύρω της έχουν καταστραφεί. 

«Εδώ οι άνθρωποι μαγείρευαν, έκαναν συζητήσεις, γιόρταζαν, γελούσαν, διαφωνούσαν» έγραψε η βουλευτής του Κιέβου Zoya Yarosh στο Facebook. Η ίδια συνέκρινε την καταστροφή του κτιρίου με την τύχη της χώρας της: »Αυτές είναι οι πληγές στο σώμα της Ουκρανίας. Οι πληγές στα σπίτια μας».

«Οταν κοιτάζω αυτή την κουζίνα, το μόνο που βλέπω είναι το διαμέρισμα στο οποίο μεγάλωσα και εγώ, το διαμέρισμα στο οποίο ζούσαν οι παππούδες μου, το διαμέρισμα στο οποίο ζούσαν τα ξαδέλφια μου, γιατί όλοι μας είχαμε δύο σκαμπό χωμένα κάτω από το τραπέζι της κουζίνας ακριβώς έτσι» έγραψε η Ουκρανή Αλίνα στο Twitter.

Ουκρανία: Η τραγική ιστορία πίσω από την κίτρινη κουζίνα-3
Κι άλλες κατεστραμμένες κουζίνες στο Ντνίπρο/ Φωτ: Reuters 

Ο Dobronosov, ο οποίος έχει τραβήξει χιλιάδες φωτογραφίες από τις μάχες στην Ουκρανία, επισημαίνει στο περιοδικό Time ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν από τους πιο δύσκολους. «Εχουμε δει ανατιναγμένα σπίτια ήδη στην Μποροντιάνκα, στο Ιζούμ και σε άλλες περιοχές» ανέφερε. 

Με πληροφορίες από Time, BBC, New York Times 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT