Ολαφ Σολτς: Δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία χωρίς να κάνει αναφορά σε άρματα μάχης

Ολαφ Σολτς: Δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία χωρίς να κάνει αναφορά σε άρματα μάχης

Κατά την ομιλία του σήμερα στο Νταβός, ο Σολτς ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard όπως του ζητά το Κίεβο.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που πιέζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά σε άρματα μάχης.

Στο τέλος της ομιλίας του, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ήταν αφιερωμένη στην κλιματική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard όπως του ζητά το Κίεβο. «Δεν στηρίζουμε την Ουκρανία μόνο με οικονομικά μέσα και με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά επίσης και με πολλά όπλα», απάντησε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ωστόσο, ο Ολαφ Σολτς δεν έκανε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε καν πρόφερε τη λέξη «τανκς», ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δυτικών στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία με θέμα την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο Όλαφ Σολτς υπενθύμισε ότι η χώρα του στηρίζει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες ρουκετών, τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Marder, το αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T. «Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί» σε συνεργασία με τους συμμάχους του Βερολίνου, διαβεβαίωσε ο Γερμανός καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι θέλει να αποφευχθεί μια άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ζήτησαν χθες Τρίτη από τον Σολτς να εγκρίνει σύντομα την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έχουν στείλει στο Κίεβο περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής.

Νωρίτερα, στη σημερινή ομιλία του, ο Σολτς είπε ότι ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Γερμανίας για τον χειμώνα είναι εξασφαλισμένος. Πρόσθεσε, δε, ότι η ικανότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να απεξαρτηθεί γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο απέδειξε πόσο ευέλικτη μπορεί εκείνη να είναι.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ταχεία κατασκευή σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) οι οποίοι θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί από άλλες πηγές το ρωσικό φυσικό αέριο που λάμβανε η Γερμανία μέσω αγωγών. «Η Γερμανία μπορεί να είναι ευέλικτη, μη γραφειοκρατική και γρήγορη», τόνισε.

Η κρίση, σημείωσε, επιτάχυνε και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία αφού, για παράδειγμα, οι σταθμοί LNG θα μπορούσαν, μεταγενέστερα, να χρησιμοποιηθούν για την παραλαβή υδρογόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT