Γαλλία: Κύμα κινητοποιήσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Γαλλία: Κύμα κινητοποιήσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Την παράλυση των συγκοινωνιών και το κλείσιμο σχολείων επιδιώκουν το συνδικάτο CGT και τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία με τις προγραμματισμένες για σήμερα απεργίες και διαδηλώσεις σε πόλεις της χώρας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την παράλυση των συγκοινωνιών και το κλείσιμο σχολείων επιδιώκουν το συνδικάτο CGT και τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία με τις προγραμματισμένες για σήμερα απεργίες και διαδηλώσεις σε πόλεις της χώρας εναντίον του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Το προσκείμενο στο Κομμουνιστικό Κόμμα συνδικάτο φιλοδοξεί να αναβιώσει την ατμόσφαιρα του 1995, όταν το μαζικό απεργιακό κύμα κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, υπό τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, είχε υποχρεώσει την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο ηγέτης της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, απείλησε να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα σε βουλευτές και δισεκατομμυριούχους.

Το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό προβλέπει τη συνταξιοδότηση στα 64 έτη, από 62 που ίσχυε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων διαφωνεί με τα κυβερνητικά σχέδια. «Προτείνω στους απεργούς να επισκεφθούν τις κατοικίες και τα κάστρα των δισεκατομμυριούχων. Θα ήταν καλό να τους κόβαμε το ρεύμα και να τους φέρουμε έστω και για λίγες ώρες στη θέση των Γάλλων που δεν έχουν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους», είπε ο Μαρτινέζ μιλώντας στο κρατικό δίκτυο France 2. Τις απειλές αυτές χαρακτήρισε χθες απαράδεκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν.

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις τους θα αντιμετωπίσουν σήμερα κάτοικοι και επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της χώρας, με την ακύρωση των περισσότερων σιδηροδρομικών δρομολογίων, σημαντικού αριθμού εσωτερικών πτήσεων και μειωμένα δρομολόγια στο μετρό της πρωτεύουσας. Σε ποσοστό 70% οι δάσκαλοι δημοτικών σχολείων πρόκειται να απεργήσουν σήμερα, όπως θα κάνουν και οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν ανέφερε ότι 10.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για τον έλεγχο των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, με 3.000 από αυτούς να είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση του νόμου στο Παρίσι. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, περίπου 1.000 ταραξίες αναμένεται να παρίστανται στις διαδηλώσεις της πρωτεύουσας, οι περισσότεροι από αυτούς μέλη αριστερών οργανώσεων ή οπαδοί του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων.

Τον ενθουσιασμό τους για τη σημερινή κινητοποίηση εξέφραζαν χθες μέλη του αριστερού συνασπισμού Nupes, που περιλαμβάνει τους Ανυπότακτους του Μελανσόν, τους Οικολόγους-Πράσινους, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές. Τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης ελπίζουν να εκμεταλλευθούν πολιτικά τη σημερινή κινητοποίηση, αποφεύγοντας παράλληλα την ταχεία υποχώρηση του ενδιαφέροντος του κοινού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 60% των Γάλλων διαφωνούν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό περιέχει μεγάλες αδικίες, εις βάρος χαμηλόμισθων γυναικών, άπορων ανέργων και νέων μισθωτών. Η αριστερή αντιπολίτευση επιδιώκει την ίδια ώρα να καταρρίψει με στοιχεία τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου ηλικίας για σύνταξη. «Η κυβέρνηση ζητάει από τους μισθωτούς να βάλουν πλάτη, αλλά αφήνει αλώβητους τους πλούσιους», τόνισε ο Μελανσόν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT