Qatargate: Συμφωνία Παντσέρι με τις Αρχές

Θα δώσει πληροφορίες με αντάλλαγμα μείωση ποινής – Συνέλαβαν τη λογίστριά του

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε χθες «μνημόνιο συνεργασίας» με τις βελγικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται «να ενημερώσει προσωπικά το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές για τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν». Αντάλλαγμα για τις πολύτιμες πληροφορίες που θα δώσει στους εισαγγελείς θα είναι μια μειωμένη ποινή βάσει ενός βελγικού νόμου που ενθαρρύνει τους «pentiti» (μετανοήσαντες) να συνεργαστούν με τις Αρχές, ο οποίος χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά στη νομική ιστορία της χώρας. «Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα (σ.σ. χθες), προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει μειωμένη φυλάκιση ενός έτους, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, τα οποία προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η βελγική Εισαγγελία. Παράλληλα, χθες συνελήφθη η λογίστρια του πρώην ευρωβουλευτή, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, στο Μιλάνο, με κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν χθες υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία, κάτι το οποίο ανοίγει τον δρόμο στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανακοινώσει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Συγκεκριμένα, με 610 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 9 αποχές, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν στο Στρασβούργο την τροποποίηση του άρθρου 7 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την υπεράσπιση των προνομίων και ασυλιών, και του άρθρου 9 που αφορά τις διαδικασίες σχετικά με την ασυλία. Το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σε αυτή την τροποποίηση του κανονισμού του για να ευθυγραμμιστεί με την εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ψηφίστηκε τροποποίηση του κανονισμού της Ευρωβουλής που ανοίγει τον δρόμο για άρση ασυλίας των Εύας Καϊλή και Μαρίας Σπυράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα τέλη Δεκεμβρίου ζήτησε την άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη λόγω εικαζόμενης απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

Ο νέος αντιπρόεδρος

Χθες, ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ανγκέλ από το Λουξεμβούργο εξελέγη νέος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντικαθιστώντας την Εύα Καϊλή. Ο Ανγκέλ είναι μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, στην οποία ανήκε και η Καϊλή προτού ανασταλεί η ιδιότητά της.

Η ψηφοφορία χρειάστηκε δύο γύρους και τελικά ο ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο επικράτησε των άλλων δύο διεκδικητών του αξιώματος, της Γαλλίδας υποψηφίας των Πρασίνων Γκεντολίν Ντελμπός-Κορφίλντ και της Ιταλίδας Αναλίζα Ταρντίνο, μέλους της δεξιάς λαϊκιστικής παράταξης Identity and Democracy, συγκεντρώνοντας 307 από τις 590 ψήφους, έναντι 185 της Ταρντίνο και 98 της Ντελμπός-Κορφίλντ. Ο 59χρονος Ανγκέλ αναμενόταν ευρέως να εξασφαλίσει το πόστο ως αποτέλεσμα προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ των παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT