Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε 142 δώρα που έλαβε σε δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές, ωστόσο έχασε τη σχετική προθεσμία για 125 από αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η ομάδα της κ. Μέτσολα υποστήριξε ότι η καταγραφή των δώρων στη σχετική λίστα δεν ισχύει «κατ’ έθιμο» για τους προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο η κ. Μέτσολα προχώρησε στη δημοσιοποίηση των δώρων που έλαβε για λόγους διαφάνειας.
Σε δήλωσή της στο Politico, η κ. Μέτσολα ανέφερε πως όταν ένας πρόεδρος λαμβάνει ένα δώρο, δεν είναι υπό την ιδιότητά του ως μέλους του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά εκ μέρους του Σώματος. Παράλληλα, εκπρόσωπος της κ. Μέτσολα πρόσθεσε: «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και να δώσει ένα παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές».
Τι περιλαμβάνει η λίστα των δώρων
Τα δώρα που έλαβε η κ. Μέτσολα περιλαμβάνουν ένα χρυσό ομοίωμα πύργου από Μαροκινό πολιτικό, ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από την πρόεδρο του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ασύρματα ακουστικά από τη γερμανική Bundestag, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., μια λευκή μπλούζα από την πρόεδρο της Μολδαβίας, ένα βιβλίο από τη Φεντερίκα Μογκερίνι και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν. Η κ. Μέτσολα έλαβε επίσης σαμπάνια, σοκολάτες και μπισκότα, μεταξύ άλλων.
Όπως αναφέρει το Politico, 125 δώρα δηλώθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας που έχουν οι ευρωβουλευτές για να τα δηλώσουν. Σύμφωνα με τον σχετικό κώδικα, τα δώρα πρέπει να αποκαλύπτονται το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο τα έλαβαν οι ευρωβουλευτές.
European Parliament President Roberta Metsola has retroactively declared 142 gifts she received on a public register for MEPs.
But 125 of them are past the deadline to do so.
It has laid bare the limited transparency rules at the EU institution.https://t.co/9WdOOD8WH2
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) January 19, 2023
Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών Τύπου της Βουλής, οι προηγούμενοι πρόεδροι έτειναν να δηλώνουν τα δώρα τους στο τέλος της θητείας, παρακάμπτοντας τη διαδικασία.
Το δημοσίευμα έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη σκιά της έρευνας για το Qatargate.
Η Μέτσολα, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 2013, εκπροσωπώντας τη Μάλτα.
Διευκρινίσεις εκ μέρους των εκπροσώπων Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Το άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Politico με τίτλο “Champagne, chocolates and gold: EU Parliament chief reveals massive gift haul” είναι εξαιρετικά παραπλανητικό. Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί στον δημοσιογράφο του Politico από τις υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Γραφείο της Προέδρου: δεν έχει γίνει καμία παραβίαση κανόνων και δεν υπάρχουν δώρα στη κατοχή της Προέδρου.
Η Πρόεδρος δεν “ξέχασε” να δηλώσει δώρα, γιατί δεν ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για την Πρόεδρο, καθώς δεν της δωρίζονται ως ευρωβουλευτή αλλά ως εκπροσώπου του θεσμού. Όπως εξήγησαν στο Politico οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, όλα τα δώρα από όλους τους Προέδρους του ΕΚ λαμβάνονται πάντα από τον κάτοχο της θέσης για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου και ποτέ με την προσωπική του ιδιότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δώρα προς βουλευτές αλλά για δώρα πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες αρχές ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου. Επίσης, δεν υπάρχουν «δώρα που δεν έχουν δηλωθεί», όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στη κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της Προέδρου. Οι Πρόεδροι είθισται να δηλώνουν στο μητρώο μαζικά τα δώρα στο τέλος της θητείας τους και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η Πρόεδρος αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη τακτική, δηλώνοντας τα δώρα το συντομότερο δυνατόν για να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες. Επισημαίνεται επίσης ότι ορισμένα δώρα πρωτοκόλλου που λαμβάνει η Προεδρία για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου εκτίθενται σε τακτική βάση στους επισκέπτες στο Στρασβούργο και εντάσσονται, κατά περίπτωση, στην καλλιτεχνική συλλογή του θεσμικού οργάνου».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr