Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετοιμοι να στείλουν τανκς οι Ευρωπαίοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετοιμοι να στείλουν τανκς οι Ευρωπαίοι

Το ΝΑΤΟ και οι επικεφαλής Άμυνας δεκάδων χωρών συνεδριάζουν σήμερα στο Ράμσταϊν για να συντονίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που είναι έτοιμες να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η απόφαση για την αποστολή τους θα ληφθεί κατά τις συνομιλίες των υπουργών Αμυνας στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

Το ΝΑΤΟ και οι επικεφαλής άμυνας περίπου 50 χωρών συνεδριάζουν σήμερα στο Ράμσταϊν για να συντονίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν 11 μήνες.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται το αν η Γερμανία θα επιτρέψει την αποστολή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, πάντως, σήμερα από το Βερολίνο ότι η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία ουδέποτε εξαρτήθηκε από το αν θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μια παρόμοια κίνηση με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams.

«Αυτή η συζήτηση θα γίνει σήμερα στο Ράμσταϊν, όπου η Ε.Ε. θα εκπροσωπηθεί. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που είναι απαραίτητα όχι μόνο για να αποκρούσει, κάτι που κάνει, αλλά και για να ανακτήσει έδαφος» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ προς τους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.

«Πιστεύω πως η Ουκρανία χρειάζεται τα όπλα μάχης και τα βαρέα άρματα που έχει ζητήσει και μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δώσουν και ελπίζω πως αυτή είναι η απόφαση που έχει ληφθεί» πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος μέσω βίντεο στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη στο Ράμσταϊν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους δυτικούς συμμάχους να «επιταχύνουν» τις παραδόσεις όπλων και ζήτησε κυρίως άρματα μάχης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT