Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στον Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στον Ζελένσκι

Παρά την έντονη πίεση συμμάχων τους, οι Γερμανοί δεν έδωσαν πράσινο φως για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Ο διευθυντής της CIA σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ζελένσκι τού μετέφερε πως η Ουάσιγκτον θα στηρίξει αποφασιστικά την Ουκρανία, αλλά «από ένα σημείο και μετά» η ροή της αμερικανικής βοήθειας θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί

8' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα τα στείλουν ή δεν θα τα στείλουν στους Ουκρανούς; Ο λόγος γίνεται για τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard, που επίμονα ζητάει το Κίεβο, αλλά η απάντηση δεν ήρθε, όπως πολλοί ανέμεναν, από τη χθεσινή κρίσιμη σύνοδο των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Παρά την έντονη πίεση των Αμερικανών και άλλων συμμάχων τους, οι Γερμανοί δεν διασαφήνισαν αν θα στείλουν, τελικά, τα ποθητά άρματα μάχης στους Ουκρανούς, ούτε αν επιτρέψουν σε άλλες χώρες που τα έχουν προμηθευτεί (12 σε επίπεδο Ε.Ε.) να προχωρήσουν σε αποστολές προς το Κίεβο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε διάλειμμα της συνόδου, χθες το απόγευμα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι «η εντύπωση κατά την οποία έχει συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο, το οποίο εμποδίζεται από τη Γερμανία, είναι εσφαλμένη». Κατά τον Γερμανό αξιωματούχο, «υπάρχουν καλοί λόγοι για την αποστολή (αρμάτων μάχης) και καλοί λόγοι εναντίον της», αλλά «ουδείς από εμάς μπορεί σήμερα να προεξοφλήσει πότε θα ληφθεί απόφαση και ποια θα είναι αυτή».

Πάντως, ο Μπόρις Πιστόριους ζήτησε έκθεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας του για τον αριθμό των Leopard που θα μπορούσαν να αποσταλούν από τη Γερμανία, εφόσον υπάρξει κοινή απόφαση από τους συμμάχους. Σε άλλες δηλώσεις του, διέψευσε ότι το Βερολίνο είχε θέσει ως όρο για την αποστολή Leopard να παραδώσουν και οι Αμερικανοί δικά τους άρματα μάχης Abrams – κάτι που δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα, επικαλούμενοι τεχνικά προβλήματα.

Κατά τη χθεσινή σύνοδο της Ομάδας Επαφής, όπου εκπροσωπούνται 50 χώρες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε, μέσω βιντεοδιάσκεψης, έκκληση να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις και να κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι σύμμαχοι της χώρας του για την παράδοση νέων, ισχυρότερων οπλικών συστημάτων. Εντονη ήταν η πίεση που ασκήθηκε στη Γερμανία από τους Αμερικανούς και αρκετούς Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ανακοινώθηκαν στη σύνοδο του Ραμστάιν, κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες του πολέμου.

Προτού αρχίσουν οι διαβουλεύσεις της συνόδου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, περιστοιχιζόμενος από τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέσνικοφ και τον αρχηγό του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε: «Η Ρωσία ανασυντάσσεται, κάνει επιστράτευση και επανεξοπλίζεται. Δεν είναι ώρα για επιβράδυνση, αλλά για μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο ουκρανικός λαός μάς παρακολουθεί, το Κρεμλίνο μάς παρακολουθεί, η Ιστορία θα μας κρίνει».

Λίγο νωρίτερα, Ηνωμένες Πολιτείες και Φινλανδία είχαν ανακοινώσει νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Στο αμερικανικό πακέτο, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνονται 59 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley και 90 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Stryker. Πολωνία και άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης σκέφτονται να στείλουν μονομερώς Leopard στην Ουκρανία, ακόμη και χωρίς την άδεια του Βερολίνου. Ομάδα εννέα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και της Πολωνίας, υπέγραψε κοινή έκκληση για την παροχή βαρέων όπλων στο Κίεβο.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ενδεχόμενη αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία «δεν θα αλλάξει τίποτα το θεμελιώδες» στο επιχειρησιακό πεδίο, απλώς «θα προσθέσει προβλήματα στην Ουκρανία και στον λαό της», υπονοώντας κλιμάκωση του πολέμου από ρωσικής πλευράς. «Πρόκειται για τραγική αυταπάτη της Δυτικής κοινότητας, η οποία θα έχει αρκετές ευκαιρίες να μετανιώσει», προσέθεσε. Την ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευε συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου έγινε ευρεία επισκόπηση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι δυνάμεις του κατέλαβαν το χωριό Κλιστσίβκα, γύρω στα εννέα χιλιόμετρα νοτίως της πόλης Μπαχμούτ, που αποτελεί άμεσο στόχο των ρωσικών επιχειρήσεων στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ. Την ανησυχία της για τις μεγάλες απώλειες των Ουκρανών στη μάχη του Μπαχμούτ εξέφρασε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Το σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει ότι σε πρόσφατη, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση επιτροπής της γερμανικής Βουλής, εκπρόσωποι της BND ανέφεραν ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι σταθερά τριψήφιες σε ημερήσια βάση και ότι ενδεχόμενη κατάληψη του Μπαχμούτ από τους Ρώσους μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την προέλασή τους και σε άλλες πόλεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στον Ζελένσκι-1
[EPA/RONALD WITTEK]

Αποστολή του Ουίλιαμ Μπερνς στο Κίεβο

Τις εξελίξεις και τις προοπτικές του πολέμου στην Ουκρανία συζήτησε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια μυστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κίεβο περί τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, ο Ουίλιαμ Μπερνς μετέφερε στην ουκρανική ηγεσία τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με τα σχέδια των Ρώσων στο πολεμικό πεδίο κατά τους επόμενους μήνες. Η επίσκεψή του έλαβε χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να αλώσει την πόλη Μπαχμούτ και να τη χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την κατάληψη άλλων πόλεων στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι Ουκρανοί σχεδιάζουν νέα αντεπίθεση στο νότιο μέτωπο, αυτή τη φορά στην επαρχία της Ζαπορίζια.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να καμφθεί η βούληση της αμερικανικής ηγεσίας για νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς οικονομίας και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων ύστερα από την ανάληψη του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικανούς.

Σύμφωνα με την Washington Post, στη συνάντησή του με τον Ζελένσκι ο Μπερνς τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν επιτακτική σημασία οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, αλλά παραδέχθηκε ότι «από κάποιο σημείο και ύστερα θα καταστεί δυσκολότερο να συνεχιστεί η ροή της (αμερικανικής) βοήθειας».
Πάντως, πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφεραν στην αμερικανική εφημερίδα ότι ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του έμειναν με την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 45 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, κάτι που αποφάσισε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο (όταν και τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονταν ακόμη υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών). Λιγότερο βέβαιη εμφανιζόταν η ουκρανική ηγεσία για τα μελλοντικά πακέτα οικονομικής βοήθειας που βρίσκονται υπό συζήτηση.

Ρωσόφωνος, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και έμπειρο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ουίλιαμ Μπερνς ήταν ήδη ένας από τους πιο βαθείς γνώστες της ρωσικής και ουκρανικής πραγματικότητας όταν του ανατέθηκε η διεύθυνση της CIA από τον Τζο Μπάιντεν. Πρόσφατα συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ναρίσκιν, ενεργοποιώντας ένα από τα ελάχιστα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας που έχουν μείνει ανοικτά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Το Κρεμλίνο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες διμερείς επαφές σε αυτό το επίπεδο.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι στα δύο χρόνια της κυβέρνησης Μπάιντεν οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας κατρακύλησαν σε ιστορικό χαμηλό και εκτίμησε πως «δεν υπάρχουν ελπίδες για βελτίωση στο ορατό μέλλον». 

Οι αμερικανορωσικές συνομιλίες για την ανανέωση της συνθήκης START, που προβλέπει τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων, διεκόπησαν τον Νοέμβριο λόγω των εντάσεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στον Ζελένσκι-2
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι «η εντύπωση κατά την οποία έχει συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο, το οποίο εμποδίζεται από τη Γερμανία, είναι εσφαλμένη». [REUTERS/Wolfgang Rattay]

Αίτημα για 300 άρματα μάχης

Το ουκρανικό αίτημα για άρματα μάχης βασίζεται στην πεποίθηση του επιτελείου στο Κίεβο ότι τα τεθωρακισμένα μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας στην ανάκτηση χαμένων εδαφών από τον ρωσικό στρατό.

Τα βαρέα άρματα μάχης Leclerc (Γαλλία), Leopard 2 (Γερμανία), Challenger 2 (Βρετανία) και Abrams Μ1 (ΗΠΑ) είναι ερπυστριοφόρα και το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 55 και 65 τόνων. Το βαρύ πυροβόλο των αρμάτων αυτών έχει διαμέτρημα μεταξύ 105 και 125 χιλιοστών, με το κάθε άρμα να μεταφέρει έως και 55 οβίδες. Τα προηγμένα οπτικά συστήματα των αρμάτων επιτρέπουν στους χειριστές να πραγματοποιούν βολές μεγάλης ακρίβειας. Το Leclerc, για παράδειγμα, μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 4 χλμ., ενώ βρίσκεται σε κίνηση. Τα δυτικά άρματα μάχης, που σχεδιάσθηκαν στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση βαριών ρωσικών αρμάτων, όπως τα Τ-72. Τη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο, τα αμερικανικά Abrams είχαν αποδείξει την αξία τους έναντι των σοβιετικής κατασκευής ιρακινών Τ-72, τα οποία δεν διέθεταν εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τη νύχτα.

Τα βαριά τανκς δεν μπορούν, πάντως, να είναι αποτελεσματικά χωρίς υποστήριξη ελαφρών τεθωρακισμένων, όπως είναι τα γερμανικά Marder ή τα αμερικανικά Bradley. Τα οχήματα αυτά, βάρους 20 με 35 τόνων, έχουν ελαφρύτερη θωράκιση, αλλά μεγαλύτερη ευκινησία. Είναι ιδανικά για αναγνωριστικές επιχειρήσεις και για τον εντοπισμό ενεδρών του εχθρού. Το γαλλικό ΑΜΧ-10, για παράδειγμα διαθέτει πυροβόλο των 105 χιλιοστών και δύο πολυβόλα μικρού διαμετρήματος, που του δίνουν τη δυνατότητα να αμυνθεί αποτελεσματικά εναντίον δυνάμεων πεζικού. Τα Marder και Bradley επιτελούν επίσης ρόλο οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, καθώς το πεζικό είναι απαραίτητο για την υποστήριξη βαρέων αρμάτων μάχης.

Το ουκρανικό αίτημα για παράδοση 300 και πλέον αρμάτων αγνοεί, ωστόσο, θεμελιώδη κανόνα των τεθωρακισμένων, που θέλει κάθε βαρύ άρμα μάχης να απαιτεί ένα φορτηγό ανταλλακτικά και πυρομαχικά και ένα βυτίο καυσίμου, προκειμένου να παραμείνει μάχιμο για πολλές ώρες στο πεδίο της μάχης.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών

ΠΑΡΙΣΙ. Μεγάλη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Γαλλίας ανήγγειλε χθες, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μον-ντε-Μαρσάν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνοντας ότι ο προϋπολογισμός των ενόπλων δυνάμεων θα φθάσει τα 400 δισ. ευρώ έως το 2030, από 295 δισ. που ήταν την περίοδο 2019-2023. Σημαντική ενίσχυση, της τάξης του 60%, θα εξασφαλίσει και ο προϋπολογισμός της στρατιωτικής αντικατασκοπείας την περίοδο 2024-30.

Η χρηματοδότηση των δύο κύριων υπηρεσιών αντικατασκοπείας του γαλλικού στρατού θα διπλασιασθεί, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τελετής στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, πόσο ανέτοιμο είναι το γαλλικό στράτευμα, ιδιαίτερα στην αντιαεροπορική άμυνα, στο πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και στην κυβερνοασφάλεια. «Ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός μας αντικατοπτρίζει τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, και η Γαλλία. Αφού διορθώσαμε πολλές δυσλειτουργίες του στρατού μας, θα τον μεταμορφώσουμε ριζικά», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα ζητήσω από την Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-30. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε το πολύτιμο στρατιωτικό μας εργαλείο, το οποίο υπηρετεί την ελευθερία, την ασφάλεια, την ευημερία και τη θέση μας στον κόσμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος, ενώ απηύθυνε ευχές για το 2023 στα στελέχη της αεροπορικής βάσης.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Μακρόν αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων του γαλλικού στρατού και στη θωράκιση των προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων του από επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό. «Οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν πρωτότυπη σκέψη και τολμηρές πρωτοβουλίες», τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Μακρόν επισήμανε επίσης ότι η ενισχυμένη χρηματοδότηση θα εγγυηθεί τη συνεχιζόμενη αμυντική παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, για την αντιμετώπιση νέων απειλών, υπονοώντας την Κίνα και την επεκτατική πολιτική της στον Ειρηνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT