Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στο νησί-σύμβολο του αφρικανικού δουλεμπορίου

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στο νησί-σύμβολο του αφρικανικού δουλεμπορίου

Η Γέλεν, στο πλαίσιο δεκαήμερου ταξιδιού με στόχο την ανοικοδόμηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Αφρικής, βρέθηκε στο συμβολικό κτίριο του νησιού Γκορέ, γνωστό ως «Οίκος των Σκλάβων»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη το Σάββατο σε νησί στα ανοιχτά της Σενεγάλης που είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα της φρίκης του δουλεμπορίου του Ατλαντικού.

Η Γέλεν, στο πλαίσιο ενός δεκαήμερου ταξιδιού με στόχο την ανοικοδόμηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Αφρικής, στάθηκε στο συμβολικό κτίριο του νησιού Γκορέ, γνωστό ως «Οίκος των Σκλάβων» και κοίταξε έξω από την «Είσοδο χωρίς επιστροφή», από την οποία οι σκλάβοι στέλνονταν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

«Το Γκορέ και το διατλαντικό δουλεμπόριο δεν είναι απλώς ένα μέρος της αφρικανικής ιστορίας. Αποτελούν επίσης μέρος της αμερικανικής ιστορίας», είπε η Γέλεν.

«Γνωρίζουμε ότι η τραγωδία δεν σταμάτησε με τη γενιά των ανθρώπων που βγήκαν από εδώ. Ακόμα και μετά την κατάργηση της δουλείας, οι Μαύροι Αμερικανοί -πολλοί από τους οποίους μπορούν να εντοπίσουν την καταγωγή τους από λιμάνια όπως αυτό σε όλη την Αφρική- στερήθηκαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που τους υποσχέθηκαν βάσει του Συντάγματός μας».

Τα οικονομικά οφέλη που αποκόμισαν τα μεγάλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για εκατοντάδες χρόνια απλήρωτης εργασίας των σκλάβων θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα για το δουλεμπόριο.

Στις ΗΠΑ, οι Αφρικανοί σκλάβοι και τα παιδιά τους συνέβαλαν στην οικοδόμηση των πιο ιστορικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου, σύμφωνα με την Ιστορική Ένωση του Λευκού Οίκου.

Η Γέλεν αναγνώρισε τις συνεχιζόμενες συνέπειες αυτού του βάναυσου παρελθόντος.

«Τόσο στην Αφρική όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που έχουμε κάνει τεράστια βήματα, εξακολουθούμε να ζούμε με τις βάρβαρες συνέπειες του διατλαντικού δουλεμπορίου», είπε.

Το ταξίδι της Γέλεν στο νησί το έχουν κάνει πολλοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των πρώην προέδρων των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον, και του Νέλσον Μαντέλα της Νότιας Αφρικής. Σήμερα, το νησί Γκορέ έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT