Το Κίεβο ζητά πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης από τη Δύση για να ανακτήσει εδάφη

Το Κίεβο ζητά πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης από τη Δύση για να ανακτήσει εδάφη

«Χρειαζόμαστε άρματα μάχης - όχι 10 με 20 - αλλά πολλές εκατοντάδες», διεμήνυσε ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρί Γέρμακ.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία χρειάζεται πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της προκειμένου να αντεπιτεθεί και να ανακτήσει εδάφη που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο επιτελάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρί Γέρμακ.

«Χρειαζόμαστε άρματα μάχης – όχι 10 με 20 – αλλά πολλές εκατοντάδες», έγραψε στο Telegram ο Αντρί Γέρμακ.

«Στόχος μας είναι (να αποκαταστήσουμε) τα σύνορα του 1991 και να τιμωρήσουμε τον εχθρό, που θα πληρώσει για τα εγκλήματά του», συνέχισε.

Το Κίεβο κάνει έκκληση για την προμήθεια αρμάτων μάχης, κυρίως γερμανικής κατασκευής Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και για τα οποία απαιτείται η έγκριση του Βερολίνου ώστε να αποσταλούν στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει μεν την άδεια της Γερμανίας για την αποστολή των Leopard στην Ουκρανία αλλά ότι σχεδιάζει, όπως επισήμανε, να τα στείλει ανεξαρτήτως με το αν συμφωνεί το Βερολίνο ή όχι.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε το Σάββατο ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο αν η Πολωνία θελήσει να κάνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με μια καταγραφή όπλων των Ηνωμένων Εθνών του 2019, η Πολωνία διαθέτει 247 άρματα μάχης Leopard 2.

Το Κίεβο έχει ορίσει την απόσυρση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας ως μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου που συμπληρώνει 11 μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT