Συλλήψεις διπλών πρακτόρων στη Γερμανία

Συλλήψεις διπλών πρακτόρων στη Γερμανία

Φέρονται να διοχέτευαν απόρρητα έγγραφα της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND στη Ρωσία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε δεύτερη σύλληψη προχώρησε χθες η γερμανική αστυνομία, σε υπόθεση κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας στην έδρα της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας BND, σύμφωνα με χθεσινή επιγραμματική ανακοίνωση των Αρχών.

Κατά τον γενικό εισαγγελέα της Καρλσρούης, ο συλληφθείς είναι Γερμανός πολίτης, «για τον οποίο διαθέτουμε βάσιμες υποψίες ότι ενήργησε ως κομιστής μηνυμάτων για λογαριασμό ήδη συλληφθέντος διπλού πράκτορα», ανέφερε η ανακοίνωση. Η εισαγγελία σχεδιάζει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να ασκήσει δίωξη στον συλληφθέντα για κατασκοπεία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, υπάλληλος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών BND συνελήφθη ως ύποπτος διοχέτευσης άκρως απόρρητων εγγράφων στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη γερμανική εισαγγελία, τα δεδομένα που παρέδωσε ο συλληφθείς στους Ρώσους «διαχειριστές» του, περιελάμβαναν κρατικά μυστικά. Το περιοδικό Spiegel αποκάλυψε ότι ο ύποπτος εργαζόταν σε διεύθυνση της BND, η οποία χειριζόταν άκρως απόρρητο υλικό για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο δεύτερος συλληφθείς είναι συνεργός του διπλού πράκτορα και είχε αναλάβει να παραδίδει το απόρρητο υλικό στους Ρώσους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Ο δεύτερος ύποπτος συνελήφθη την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο του Μονάχου, καθώς επέστρεφε από τις ΗΠΑ. Ο συλληφθείς δεν είναι υπάλληλος της BND, ενώ για τον εντοπισμό και την κράτησή του κρίσιμο ρόλο έπαιξε η συνεργασία του αμερικανικού FBI.

Και σε άλλες χώρες

Τον περασμένο μήνα, οι Αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν τη σύλληψη άνδρα, ο οποίος δήλωνε πανεπιστημιακός από τη Βραζιλία και τροφοδοτούσε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με στοιχεία ευαίσθητων τεχνολογικών ερευνών σε νορβηγικά πανεπιστήμια. Στα τέλη Νοεμβρίου, οι σουηδικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας πραγματοποίησαν έφοδο και συνέλαβαν ζευγάρι Ρώσων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία. Στα μέσα Δεκεμβρίου, Αυστριακοί αστυνομικοί συνέλαβαν Ελληνα μόνιμο κάτοικο Βιέννης, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Το 2014, η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε σε οκταετή κάθειρξη Γερμανό πολίτη, ο οποίος μετέδιδε απόρρητες πληροφορίες στην αμερικανική CIA.

Περισσότεροι από δέκα Ρώσοι κατάσκοποι, πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας FSB και κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων, έχουν συλληφθεί στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, για να απελαθούν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις χάρη στη διπλωματική ασυλία που απολάμβαναν. Οι πρόσφατες συλλήψεις αναμένεται, σύμφωνα με ειδικούς, να εξωθήσουν τη Ρωσία σε εντατικοποίηση των προσπαθειών διείσδυσης στο εσωτερικό ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT