Επέκταση οπλοκατοχής στο Ισραήλ

Μέτρα για τη διευκόλυνση της οπλοκατοχής για Ισραηλινούς πολίτες ψήφισε χθες το υπουργικό συμβούλιο στον απόηχο δύο επιθέσεων με δράστες Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες ημέρες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Μέτρα για τη διευκόλυνση της οπλοκατοχής για Ισραηλινούς πολίτες ψήφισε χθες το υπουργικό συμβούλιο στον απόηχο δύο επιθέσεων με δράστες Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες ημέρες.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά τον θάνατο δέκα Παλαιστινίων από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στα Κατεχόμενα. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν τη στέρηση της άδειας παραμονής στο Ισραήλ και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων κάθε μέλους της οικογένειας Παλαιστίνιου δράστη επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει δεσμευθεί σε «ισχυρή» και «ταχεία» απάντηση στις επιθέσεις, ενώ ενισχύσεις ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στη Δυτική Οχθη ο ισραηλινός στρατός. «Οταν οι πολίτες είναι ένοπλοι, είναι ικανοί να αμυνθούν», είπε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, μιλώντας έξω από νοσοκομείο της πρωτεύουσας, αφότου επισκέφθηκε τραυματίες της επίθεσης στη συναγωγή. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι πίσω από την επίθεση στη συνοικία Σιλουάν το Σάββατο, που τραυμάτισε σοβαρά Ισραηλινό πατέρα και τον γιο του, βρίσκεται 13χρονο αγόρι. Ο 13χρονος έστησε ενέδρα σε πέντε Εβραίους που μετέβαιναν στην προσευχή, τραυματίζοντας τους δύο. Ο 13χρονος δέχθηκε τα πυρά παρισταμένων και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Μία ημέρα νωρίτερα, επτά Εβραίοι σκοτώθηκαν σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο δράστης της επίθεσης, Παλαιστίνιος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών λίγα λεπτά αργότερα. Η αστυνομία έχει συλλάβει 42 άτομα σε σχέση με την επίθεση, αν και καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την ενέργεια. Η επίθεση συνέπεσε με την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος «Γιομ Χα Σοά».

Στο μεταξύ, δεκάδες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο από Ισραηλινούς εποίκους στα Κατεχόμενα, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται η εφημερίδα Washington Post. Μόνο το Σάββατο, το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Wafa κατέγραψε 144 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων. Οι επιθέσεις αφορούσαν τον λιθοβολισμό παλαιστινιακών αυτοκινήτων, αλλά και πυροβολισμούς εναντίον Παλαιστινίων πολιτών.

Τριάντα Παλαιστίνιοι νεκροί από τον στρατό φέτος, ενώ την Παρασκευή σκοτώθηκαν επτά Εβραίοι σε συναγωγή.

Κατεδαφίσεις

Την Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές άρχισαν την κατεδάφιση των κατοικιών Παλαιστινίων σε αντίποινα για την επίθεση στη συναγωγή την Παρασκευή. Ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος Καϊρί Αλκάμ, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία, είχε πάρει το όνομα του παππού του, θύμα επίθεσης με μαχαίρι το 1998 από Ισραηλινό έποικο. Ο Ισραηλινός δράστης της δολοφονίας του 1998 συνελήφθη, για να αφεθεί ελεύθερος από την ισραηλινή Δικαιοσύνη. Στη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο Μπεν-Γκβιρ πρότεινε ως αντίποινα για τους επτά νεκρούς στη συναγωγή την Παρασκευή τη χορήγηση άδειας εντός επτά ημερών για την κατασκευή επτά –παράνομων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ– ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε την Κυριακή τους συμπατριώτες του σε σύνεση. «Ζητάω πάλι από όλους τους Ισραηλινούς: μην πάρετε τον νόμο στα χέρια σας», τόνισε ο Νετανιάχου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Δύσης για τη στήριξή τους.

Το πρόσφατο κύμα βίας πυροδοτήθηκε μετά την αιματηρή εισβολή της Πέμπτης στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Οχθη, με δέκα νεκρούς Παλαιστινίους – η πιο αιματηρή τέτοια επιχείρηση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στα Κατεχόμενα από την αρχή του χρόνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT