Σχεδιασμένη από καιρό, η τριήμερη αποστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή είχε δύο βασικούς στόχους: την κλιμάκωση της πίεσης στο Ιράν, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκονται σε νεκρό σημείο, και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής βοήθειας στην Ουκρανία. Ωστόσο, το νέο κύμα βίας στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και στο Ισραήλ το τελευταίο διάστημα –το χειρότερο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες– επέβαλε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να επανέλθει στο ξεχασμένο, αλλά πάντα εκρηκτικό παλαιστινιακό πρόβλημα.
«Είναι ευθύνη όλων να λάβουν μέτρα για να καταπραΰνουν τις εντάσεις και όχι να τις συνδαυλίζουν», τόνισε ο Μπλίνκεν στις πρώτες δηλώσεις του από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου μόλις είχε φτάσει, ύστερα από σύντομη παραμονή του στην Αίγυπτο. Αφού καυτηρίασε «με τον πιο ισχυρό τρόπο» τη φονική επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε εβραϊκή συναγωγή, έσπευσε να προσθέσει ότι «οι εκκλήσεις για εκδίκηση, που θα σωρεύσουν και άλλα αθώα θύματα, δεν αποτελούν απάντηση».
Η αρχή για τον καινούργιο κύκλο βίας στην περιοχή έγινε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομή για τη σύλληψη Παλαιστινίων μαχητών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, σκοτώνοντας δέκα Παλαιστινίους. Ηταν η πιο φονική επιδρομή εδώ και 20 χρόνια, από την περίοδο της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα (Εξέγερση). Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι –μαχητές και άοπλοι– έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς τον πρώτο μήνα της χρονιάς αυτής.
Χθες, προτού ακόμη φτάσει ο Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν άλλον έναν Παλαιστίνιο, ηλικίας 26 ετών, σε σημείο ελέγχου της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Η κατάσταση στη Δυτική Οχθη παραμένει τεταμένη εδώ και ένα χρόνο, αλλά ο παράγοντας που ηλέκτρισε απότομα την ατμόσφαιρα τον τελευταίο μήνα ήταν η ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην οποία μετέχουν κόμματα που αρνούνται κατηγορηματικά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζουν την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα και πιέζουν για την ενσωμάτωση της Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ.
Μόνος δρόμος η λύση των δύο κρατών, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, καλώντας όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση.
Ενώ βρισκόταν ακόμη στο Κάιρο, ο Αντονι Μπλίνκεν έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν σταθερά μια λύση (του Παλαιστινιακού) που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις, βασισμένη στην ιδέα των δύο κρατών» και τόνισε ότι αυτός είναι «ο μόνος δρόμος για μια βιώσιμη υπέρβαση της σύγκρουσης».
Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός αξιωματούχος επέμεινε πως «οτιδήποτε απομακρύνει από τη λύση των δύο κρατών είναι εις βάρος της ασφάλειας του Ισραήλ». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «τάσσονται υπέρ της διατήρησης του status quo αναφορικά με τους ιερούς χώρους της Ιερουσαλήμ». Η προσπάθεια σκληροπυρηνικών και υπερορθόδοξων Εβραίων να παραβιάσουν αυτό το status quo, με εκδηλώσεις θρησκευτικής λατρείας σε έναν από τους πιο ιερούς χώρους των μουσουλμάνων έριξε, πριν από λίγες ημέρες, λάδι στη φωτιά. Μετά την Ιερουσαλήμ, ο Αντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να κατευθυνθεί στη Ραμάλα, όπου θα συναντούσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Στο Κάιρο με τον Σίσι
Χθες το πρωί, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμντουλφατάχ αλ Σίσι. Υστερα από τη συνάντηση, δήλωσε ότι η Αίγυπτος «έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, τα δικαιώματα των γυναικών και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων», και ότι επιθυμεί να ενισχύσει τη «στρατηγική εταιρική σχέση» Ουάσιγκτον – Καΐρου. Προσέθεσε, όμως, ότι μετέφερε τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Σίσι την απελευθέρωση συγκεκριμένων πολιτικών κρατουμένων.
A.Ρ., REUTERS