Μπ. Τζόνσον: Θα είχε αποφευχθεί ο πόλεμος αν η Δύση είχε το θάρρος να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Μπ. Τζόνσον: Θα είχε αποφευχθεί ο πόλεμος αν η Δύση είχε το θάρρος να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Τώρα, όμως, ο Πούτιν σπρώχνει το Κίεβο στην αγκαλιά της Συμμαχίας, λέει ο Βρετανός πολιτικός

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, πιστεύει ότι μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι δυτικές χώρες είχαν το θάρρος και τη συνέπεια να φέρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρει στη στήλη του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, «για δεκαετίες, χρησιμοποιούσαμε διπλωματική ασάφεια σχετικά με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία – και κατέληξε σε πλήρη καταστροφή. Λέμε στους Ουκρανούς εδώ και χρόνια ότι έχουμε μια πολιτική “ανοιχτών θυρών” στο ΝΑΤΟ, ότι έχουν το δικαίωμα να “επιλέξουν τη μοίρα τους” και πως η Ρωσία δεν πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο. Και όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταστήσει σαφές στη Μόσχα ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στη συμμαχία – επειδή τόσα μέλη του ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσουν τα ίδια το δικαίωμα αρνησικυρίας» έγραψε ο Μπ. Τζόνσον.

Το αποτέλεσμα, σημείωσε, ήταν ο χειρότερος πόλεμος στην Ευρώπη τα τελευταία 80 χρόνια και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστρεψε αμέτρητες ζωές, σπίτια, ελπίδες και όνειρα.

«Ο Πούτιν δεν εισέβαλε γιατί πίστευε ότι η Ουκρανία επρόκειτο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πάντα ήξερε ότι ήταν απίθανο. Επιτέθηκε στην Ουκρανία επειδή πίστευε -και είχε άφθονα στοιχεία γι’ αυτό- ότι δεν ήμασταν πολύ σοβαροί για την υπεράσπιση της Ουκρανίας. Εάν ήμασταν αρκετά τολμηροί και συνεπείς για να φέρουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ -αν εννοούσαμε πραγματικά αυτό που είπαμε- αυτή η πλήρης καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Είπε πως, σύμφωνα με έρευνα, τώρα η υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ υψηλή, στο 83%.

«Σήμερα, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν έναν εκπληκτικό αριθμό ποικίλων όπλων από τις χώρες του ΝΑΤΟ με εξαιρετική ικανότητα και θάρρος… Το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να διδάξει στους Ουκρανούς πώς να διεξάγουν πόλεμο – στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά που αυτοί θα μπορούσαν να μας διδάξουν» είπε ο κ. Τζόνσον, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν τον θαυμασμό του για την ουκρανική άμυνα.

Τόνισε ακόμη ότι κάποτε οι δυτικές χώρες έπρεπε να επιμείνουν στη θέση ότι το Κρεμλίνο δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το ΝΑΤΟ, επειδή είναι μια αμυντική συμμαχία. «Αλλά τα κράτη – μέλη αποδέχθηκαν αυτήν την ψευδή θέση. Ομολογώ ότι για λίγο συμφώνησα μαζί τους» παραδέχθηκε ο κ. Τζόνσον.

Εν κατακλείδι, είπε πως «οι Ουκρανοί πρέπει να λάβουν ό,τι χρειάζονται για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: Washington Post

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT